В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Няма още инвестиционно решение за проекта за терминал край Александруполис

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, В развитие, 26.08.2020

14:57 | 26 август 2020
Обновен: 15:38 | 26 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Все още няма крайно инвестиционно решение за построяване на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, като България участва с акционерен дял от 20% в проекта. Трябва да изчакаме, за да видим дали това ще се случи. За да се изгради този терминал, трябва да има заявени капацитети. Това каза Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

„От сайта на компанията „Газтрейд“ става ясно, че още не е взето решение. В региона се включват и други терминали за втечнен газ. Хърватия е в процес на изграждане на проект, за който вече има заявени капацитети".

Кънев коментира, че при другия терминал в Гърция край Ревитуса тече процес на интензивно увеличаване на доставките. "За тази година има договорени 4.6 млрд. куб. метра на втечнен природен газ от този терминал. Има много силна тенденция за увеличаване поради цената на втечнения газ", допълни той.

Валентин Кънев говори и за откритото газово находище от Турция в Черно море. 

"Имаме твърдения на доста реномирани източници. Има официално съобщение на Турската петролна корпорация. В случая ясно е казано, че става дума за голямо газово находище, открито в централната част на Черно море. Това е голямо и добро събитие, което ще има позитивни последствия за България".

Според госта при тази ситуация Турция става сериозен доставчик на газ.

"Турция ще миксира, ще транзитира и изнася, това ще подобри позицията ѝ на енергиен хъб в региона", обясни Кънев.

"Когато на Балаканите има възможност за доставка от различни места, това е добре. Ще има конкуренция, но това е по-добре за потребителите и пазара".

Валентин Кънев обясни, че Турция ще иска да бъде по-гъвкава по отношение на доставките на газ – да изнася и внася едновременно.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.