Булгартрансгаз придобива 20% дял от терминала за втечнен газ до Александруполис

Диверсификацията вече е факт, категоричен е премиерът Борисов

15:05 | 24 август 2020
Обновен: 15:13 | 24 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона. Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Атина, при подписването на споразумение между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газтрейд“ С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис, цитиран от правителствената пресслужба.

Нашата страна става собственик на 20% от капитала на терминала.

„С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на Европейския съюз, на Европейската комисия, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът.

Борисов добави, че "на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България“. Той е категоричен, че диверсификацията вече е факт и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите, изтъкна Борисов. - Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“.

В присъствието на премиерите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд“ С.А. с Асимина – Елени Копелузу, която е основен акционер в газоната компания.

От пресслужбата на Министерския съвет поясниха, че е подписано още едно споразумение между проектното дружество „Газтрейд“ С.А., „Булгартрансгаз“  и другите акционери –  гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.

Още по темата може да прочетете на Investor.bg.