Турция е открила най-голямото черноморско находище на газ в историята си

Залежите се намират в близост до морската граница на България

17:21 | 21 август 2020
Обновен: 17:30 | 21 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му е открила 320 млрд. куб. м. природен газ в Черно море – най-голямото находище в историята на Турция. Надеждите на властите са, че добивът ще започне към 2023 г., пише Investor.bg.

Корабът „Фатих“ е открил залежите в зона Tuna-1, заяви в петък Ердоган по време на очаквана с нетърпение пресконференция в президентския дворец в Истанбул. По думите му проучвателната дейност продължава и на други места.

По-рано в сряда източници на Bloomberg съобщиха за откритието, като тогава още не бе потвърдено, че става въпрос за природен газ.

Лирата поевтинява спрямо долара и минути преди 16:30 ч. българско време се търгува при цена от 7,3381 лири за долар. Водещият индекс на истанбулската фондова борса Borsa Istanbul 100 също се разделя с ръстовете си, отбелязвайки понижение от 1,4%.

През последните години Турция купи три кораба за добив на изкопаеми горива, като значително разшири проучвателната си дейност в Черно море и Източното Средиземноморие. Страната се надява да намери все повече източници на енергия в опит да намали значителната си зависимост от внос от страни като Иран, Ирак и Русия.

Корабът „Фатих“ прави сондажи на дълбочина от 3500-4000 метра, обяви по-рано миналия месец енергийният министър на Турция Фатих Донмез. Турската петролна компания TPAO обаче няма опит в дълбоководния добив на газ и най-вероятно ще трябва да потърси услугите на някоя от водещите международни компании, за да използва находището.

Зоната Tuna-1, която е на около 150 км от турското крайбрежие, се намира в близост до мястото, където се засичат морските граници на България и Румъния, като също така е близо и до румънското находище Neptun  - най-голямото находище на газ в Черно море от години, открито през 2012 г. от Petrom и Exxon.

Румъния разработва някои плитководни газови проекти, но по-значимо находище в дълбоки води на OMV Petrom SA отпреди осем години тепърва предстои да бъде проучено по-обстойно. Компания, подкрепена от мениджъра на активи Carlyle Group, също проучва водите край Румъния с надеждата да започне добив на газ до 2021 г. „Роснефт“ също проучва руските черноморските води, но засега без конкретни резултати.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.