В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как се променят потребителските навици след пандемията?

Божидар Нейчев, управляващ съдружник на PwC, В развитие, 23.07.20

14:37 | 23 юли 2020
Обновен: 15:24 | 23 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Промяната и тенденциите в потребителските нагласи, които бяха в ход още преди появата на COVID-19, сега протичат все по-ускорено. Това каза Божидар Нейчев, управляващ съдружник на PwC, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Нейчев представи резултатите от две допитвания, направени преди и след пандемията в рамките на 11-ото поредно проучване на PwC за потребителските нагласи. То разглежда навиците и поведението на потребителите в градска среда и дигитализирането на начина им на живот в следствие на бързо променящата се световна обстановка.  

Той посочи, че една трета от анкетираните (35%) вече пазаруват хранителни стоки онлайн в световен мащаб.   

“Към момента онлайн пазаруването на нехранителни стоки отбелязва значителен ръст -  през мобилни телефони (45%), компютри (41%) и таблети (33%). Тази тенденция е силно изразена в Китай и Близкия изток, където съответно 60% и 58% от анкетираните споделят, че са започнали да пазаруват повече през телефоните си”. 

Нейчев каза също, че по време на пандемията хората са започнали да полагат повече грижа за себе си и за здравето си. 51% от живеещите в градска среда потвърждават, че в резултат на COVID-19 са по-фокусирани върху грижата за психичното и физическото си здраве, благополучието и начина си на хранене. 

Според него това забързване на процесите ще мотивира компаниите и търговците на дребно да преосмислят начина, по който управляват бизнеса си.  

Гледайте видеото с целия разговор.  

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук.