В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Любомир Кючуков: България трябва да отстоява повече позициите си в ЕС

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, В развитие, 25.06.2020

14:07 | 25 юни 2020
Обновен: 15:32 | 25 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

България трябва да отстоява повече позициите си в Европейския съюз. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки във връзка със стартиралия дебат в България за бъдещето на ЕС. 

“България трябва да търси партньори в подкрепа на своите позиции. Да преодолеем усещането, че всичко се решава някъде далеч от нас и за наша сметка”.  

Кючуков смята, че България трябва да довърши своето пълноправно членство и да влезе в още две структури. Той посочи, че еврозоната е задължение на страната ни по договор, а не е избор. Кючуков добави, че втората структура е Шенген и обясни, че както мигрантската криза, така и кризата с Covid-19, много сериозно са разклатили шенгенската система.  

Той каза още, че е оптимист за еврозоната. 

По отношение на коронавируса Кючуков е на мнение, че Европейският съюз не е успял да реагира единно първоначално. 

“Получи се много ясно разделение. Проблемите на здравеопазването се решаваха на национално ниво, а финансовите - на общоевропейско”. 

Той посочи, че в момента в ЕС се обсъжда възможността за вземане на решения с мнозинство, отчитайки че рядко има единство.  

“От друга страна, ако се върви към такова решение, това ще бъде наложено единство, а не реално единство”, коментира Кючуков.  

Той смята още, че Европа на нациите рано или късно ще ескалира. Според него вече има тенденции в тази посока.  

Що се отнася до разделенията в ЕС, той посочи, че едно от тях е разделението богати-бедни.  

“Това разделение е и бягство на богатите - те не искат да плащат за развитието на по-бедните държави. Това на практика е тенденция и Brexit е пример за това - Великобритания излиза от ЕС именно по тази причина”. 

Очаква се следващите две години между германското и френското председателството да са ключови за това какво решение ще се вземе за пътя на ЕС от тук насетне.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всичко гости на предаването “В развитие” вижте тук.