В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Експерт: Трябва да повишим фокуса върху киберхигиената си

Николай Алдимиров, председател на Управителния съвет на Центъра за превенция и противодействие на изпирането на пари, В развитие, 23.06.2020

14:48 | 23 юни 2020
Обновен: 16:17 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Трябва да повишим фокуса върху киберхигиената си и да дадем възможност за дистанционни идентификации, електронно и цифрово плащане, инвестиране в специализиран софтуер и системи за мониторинг, актуализиране на оценките на риска, споделяне на добри практики, анализ на въздействието от пандемията и засилване комуникацията между държавния и частния сектор, коментира Николай Алдимиров, председател на Управителния съвет на Центъра за превенция и противодействие на изпирането на пари (ЦППИП), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Пандемията около коронавируса доведе до безпрецедентни предизвикателства и икономически катаклизми. Наред с това се появиха нови заплахи и уязвимости. Мерките за ограничаването на коронавируса показват влияние върху светлата и сенчестата част от икономиката. Това няма как да не доведе до промяна в поведението на престъпниците, които преминаха към друг тип незаконно поведение", посочи гостът.

По думите на Николай Алдимиров измамите в частта на киберпрестъпността са доста разпространени. Освен това той открои неправомерното използване ни държавните средства и международна финансова помощ, както и телефонните измами, които според него остават все така водещи сред по-застаряващия сегмент от населението.

Алдимиров обясни, че се наблюдават и фишинг атаки и злоупотреби с благотворителни дарения, предназначение за борбата с пандемията.

"Безработицата се отразява на отпускането на кредитите и измамните схеми, свързани с тях", стана ясно още от анализа му.

"Промяната в политическата и икономическата активност затрудни държавните и частните организации. Нормативната база бе адекватна допреди коронавируса. Създадените към момента регулации не са предвидили новия тип отношения, а това ще затрудни идентификацията на клиента".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.