В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Търговци отчитат ръст от над 200% на онлайн продажбите на вино у нас

Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, В развитие, 10.06.2020

14:28 | 10 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Коронавирусната пандемия увеличи онлайн продажбите на вино у нас. Някои търговци отчитат ръстове от между 200 и 300%. Това каза Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Ударът от коронавирусната пандемия върху ресторантьорския сектор засегна и винения бранш”, коментира Нифору. Тя отбеляза, че над 50-процентен дял от консумацията на вино протича в заведения, така че тази част от продажбите е била абсолютно замразена. 

“Положителното е, че отчетохме между 10 и 15% ръст на продажбите в магазините”, посочи гостът. 

Нифору добави, че износът също е бил замразен, но продажбите започват да се възстановяват. Като най-силно износни пазари за България тя изреди Китай, Русия, САЩ и Европейския съюз. 

Според госта браншът може да се възползва от освободени пазари след удара на коронакризата, тъй като някои от традиционно силните износители на вино бяха сред най-засегнатите. За това обаче е необходима подкрепата на държавата, смята експертът. 

“Ако направим план за 3 години на кои пазари е по-добре да насочим вниманието си - имаме шанс. Българското вино е с много добро съотношение цена-качество, това трябва да промотираме”. 

Нифору коментира и предстоящият Балкански винен конкурс, който ще се проведе за девети път - в Белград. Повече за събитието и мястото на българското вино на глобалната сцена - вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук