В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Виетнам укрепва позициите си чрез споразумението с ЕС

Инж. Симеон Димчев, председател на Българско дружество за приятелство с Виетнам, В развитие, 09.06.20

14:21 | 9 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Сключването на споразумението между Европейския съюз и Виетнам за свободна търговия е неочаквана новина. Но по нея се работи отдавна - още от 2012 г. Това каза инж. Симеон Димчев, председател на Българско дружество за приятелство с Виетнам, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Увлечени в пандемията, не разбрахме как още на първото заседание на ЕС беше сключено това споразумение. На 8 юни парламентът на Виетнам също го одобри. То ще се подпише на 30 юни”.  

По думите на Димчев Виетнам е стабилен партньор и силен конкурент на Тайланд.  

Той посочи, че с това споразумение се укрепват се позициите на Виетнам.  

Димчев обясни, че съгласно споразумението, за 5 години ще отпаднат 80% от митата, а за следващите 10 години - митата ще отпаднат изцяло за стоките, влизащи в Европа. 

Що се отнася до икономическите взаимоотношения на България с Виетнам, той посочи, че страната ни е идентифицирала възможностите, но не е предприела нужните стъпки.  

“Политиците ни близо 20 години отиваха във Виетнам като туристи, много малко беше свършено в посока подобярване на икономическите връзки. Изоставаме с естествения мост, който имаме с Виетнам. Нямаме дългогодишна цел, която да преследваме, независимо кое правителство е на власт. А от това страда държавата”.  

Още за параметрите на споразумението между ЕС и Виетнам - вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.