В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Двата заема по 300 млн. евро са строго целеви за осигуряване на ликвидна подкрепа на ФГВБ

Проф. Валери Димитров, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, в предаването В развитие, 09.06.2016

19:48 | 9 юни 2016
Автор: Investor.bg
Проф. Валери Димитров, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Валери Димитров, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парламентът не гласува тегленето на нов заем от 1,2 млрд. лева, а даването на гаранции по двата заема от по 300 млн. евро, които ЕБВР и Световната банка ще отпуснат на ФГВБ във връзка с ратифицирането на гаранционно споразумение, по което държавата става гарант. В момента Фондът е в рискова позиция, тъй като, ако друга банка изпадне в несъстоятелност, той няма да бъде в състояние да изпълни своята функция като гарант по влоговете. Това каза проф. Валери Димитров, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Двата заема са строго целеви за осигуряване на ликвидна подкрепа на Фонда. Те са задължителен и абсолютно неизбежен инструмент. Заемите ще бъдат изтеглени при по-изгодни условия, при лихва под 2%, в сравнение със заема, отпуснат от държавата, допълни още проф. Димитров. 

По думите му общата вноска на банковата система към ФГВБ през 2016 ще запази приблизително размера си от миналата година. 

Проф. Димитров коментира още дали е възможно реализирането на активите на КТБ преди приключване на процедурата по събиране от масата на несъстоятелност. "Не може да се очаква повече от 15-20% от стойността на активите на КТБ да бъдат събрани и осребрени", каза той. Единствено претенциите на кредиторите от четвърти ред, сред които и ФГВБ, ще бъдат удовлетворени. Срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД ще бъде удължен до 1 месец след оповестяване на резултатите от провеждащия се преглед на качеството на активите на банковия сектор. Има интерес както от местни, така и от чуждестранни лица, посочи проф. Димитров.

Вижте повече във видеото: