В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Човешкият фактор в инвестиционното посредничество няма да изчезне

Стоян Николов, управител на ПФБК, В развитие, 17.12.2019

19:32 | 17 декември 2019

Човешкият фактор в посредническата дейност няма да изчезне. Той е изключително полезен и при обучението на машините. Това мнение изрази Стоян Николов, управител на Първа финансова брокерска къща (ПФБК), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Инвестиционните посредници трябва да преразгледат дейността си, тъй като тя търпи трансформация заради силния бум на технологиите. Стратегическият преглед се изразява в това високите технологии да са свързани с комуникациите и връзката с различни пазари".

"Тази промяна освен инвестиция е свързана и с манталитет и подход на посредника и банката", подчерта Стоян Николов.

По думите на госта така автоматично и изискванията към човешкия ресурс стават по-високи, като от тях се очаква преди всичко да повишат квалификацията си.

"Българската инвестиционна общност за момента не изпитва изоставяне от тенденциите и новия опит".

Според управителя на ПФБК човешкият фактор в тази професия няма да изчезне никога. "Човешкият елемент в тези процеси винаги ще бъде важен, защото машината, колкото и да се самообучава, е следствие от зададените параметри от човека", допълни той.

По темата за изкуствения интелект в контекста на инвестиционното посредничество Стоян Николов посочи, че той би помогнал на множество хора, които не могат сами да преценят колорита на "финансовата джунгла". "Трябва да се следва човешката логика при инвестиция. Оставяйки само на математика, непознаването на материята какво стои зад числата, може да да доведе до немислими последици", убеден е той.