В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Великобритания на Джонсън – Brexit и противоречия с Шотландия

Д-р Алън Уейджър, научен сътрудник в The UK in a Changing Europe, В развитие, 13.12.2019

14:34 | 13 декември 2019
Обновен: 14:37 | 13 декември 2019

Великобритания я очакват 5 години на сигурност и приемственост, тъй като Борис Джонсън ще бъде премиер. Несигурността е свързана с процеса по Brexit. Великобритания ще излезе от Европейския съюз (ЕС) на 31-ви януари, но не се знае какво ще се случи след това. Това каза д-р Алън Уейджър, научен сътрудник в The UK in a Changing Europe, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Това е двустепенен процес и трябва да се договори търговско споразумение с ЕС до края на декември, което ще бъде много трудно. Голямото предимство на Джонсън е, че той ще има голямо мнозинство. Политическите драми от последните 2 години ще бъдат разсеяни".

По думите му Великобритания на Борис Джонсън ще изглежда като страна извън Европейския съюз и вероятно ще бъде малко по-бедна.

"По отношение на вътрешната политика консерваторите обещават повече средства за здравеопазване, но всъщност не се знае какъв бюджет ще представи Борис Джонсън".

Уейджър коментира, че все още не се знае към какви отношения ще се стреми Джонсън след преходния период на адаптиране извън ЕС.

„Сред вариантите са – Brexit без сделка или излизане от ЕС по правилата на Световната търговска организация. Третият вариант е удължаване на преходния период“.

Според него огромен проблем за Джонсън е, че ще има явно противопоставяне с Никола Стърджън от Шотландската национална партия, която спечели почти всички места в Шотландия.

"Стърджън ще настоява за още един референдум за независимост на Шотландия. Това може да създаде сътресения в управлението на Джонсън".

Вижте целия разговор във видеото.