В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Темповете на кредитиране в България ще изпреварят реалния икономически растеж

Борис Димитров, управител на Credit Navigator, В развитие, 04.11.2019

19:44 | 4 ноември 2019
Борис Димитров, управител на Credit Navigator. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Димитров, управител на Credit Navigator. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При бизнес кредитирането много често новосъздадените компании разчитат на привлечения ресурс, за да реализират своите инвестиции. Търсенето в България е доста завишено - на рекордни нива спрямо последните 10 години, по отношение на заявленията за кандидатстване. Голяма част от бизнеса е положително настроен за бъдещето, заяви Борис Димитров, управител на Credit Navigator, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според Димитров темповете на кредитиране в България ще изпреварят реалния икономически растеж. 

"Последните данни за кредитната активност са продължение на тренда от август. Вече се усеща забавянето на европейската и световната икономика. Съвсем наскоро Европейската централна банка отново обяви политиката си за допълнителни стимули".

"Стопанските субекти в еврозоната и ЕС заемат изчаквателна позиция. Търговските конфликти и Brexit продължават да оказват въздействие", подчерта гостът.

"Политиката на ЕЦБ видимо не дава търсения резултат".

Борис Димитров уточни, че банките не са така рисково ориентирани и кредитирането не е на всяка цена.

"Според последната статистика на БНБ за септември има 4,5% ръст във фирменото кредитиране".

По думите на госта банките, макар и притиснати да се освобождават от тази ликвидност, са и прецизни и внимателни относно анализа на съответните стопански единици, било то по отношение на стойност на активите или финансовите показатели на съответните фирми.

"При нас банковото кредитиране е типично търговско", отбеляза още Димитров.

Гостът коментира корекцията на пазара, като посочи, че тя се случва и на фона на отделни факти и събития, а не само защото е дошло време за нея. Неговият съвет е бизнесът да заеме консервативна позиция и да направи анализ на ситуацията.