Финансист: Марио Драги спаси еврозоната от разпад

Борис Петров, финансист, "В развитие", 25 октомври 2019 г.

21:21 | 25 октомври 2019

В своята дейност и във всички действия Марио Драги акцентираше върху отговорността на Европейската централна банка да следва своя мандат. Това бяха целите за инфлация под 2%, но близко до 2%, спасяване на еврозоната от дезинтеграция в периода 2011-2012 г. Тогава големите спредове отразяваха и риска за дезинтеграция – в пиковата си стойност спреда на 10-годишните италиански облигации настигна и надмина 5%. Драги и екипът му имаха смелостта да предложат неортодоксални мерки и да ги съгласуват с политическите лидери на Германия и Франция, каза финансистът Борис Петров в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Марио Драги притежаваше необходимата подготовка и познания на финансовите пазари и начинът им на функциониране, за да може да се справи с риска от разпад на еврозоната".

"Това, че ЕЦБ в лицето на Драги заяви, че ще използва всички средства за запазване на еврозоната от разпад, беше достатъчно за да се възвърне доверието на пазарите", каза Петров.

"Драги е от по-новата генерация, с доста по-гъвкави академични познания, и на тази генерация и беше дадена възможност да реализира тези познания" допълни гостът.

Според него повикът за активиране на фискалната политика е условен, и освен това е съпроводен и с призив за структурни реформи. "Фискалната политика в еврозоната винаги е изоставала от монетарната" смята финансистът.

"Призивът на Драги беше към държави като Германия, които в своята ортодоксалност всъщност вредят на собствената си икономика. Този призив на Драги сега е от особена важност" заяви още Петров.

Вижте цялото интервю във видеото.