На фокус: Какво реши ЕЦБ на последното заседание с Марио Драги?

Финансовата институция потвърди най-новия си пакет от рекордно ниски лихви и възобновяване на програмата за обратно изкупуване

15:18 | 24 октомври 2019
Сградата на Европейската централна банка. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Сградата на Европейската централна банка. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейската централна банка запази паричните стимули непроменени в последната среща на управителя Марио Драги след осемгодишния му мандат, в който той предотврати разпадане на еврозоната, но не успя да постигне целта си за инфлацията, съобщава Bloomberg.

Финансовата институция потвърди най-новия си пакет от рекордно ниски лихви и възобновяване на програмата за обратно изкупуване – мерки, които бяха обявени миналия месец на фона на безпрецедентно противопоставяне от страна на някои представители на ЕЦБ. Голяма част от изпълнението на стимулите обаче ще зависи от наследницата на Драги, Кристин Лагард, която присъства на заседанието на Управителния съвет в четвъртък като наблюдател.

За разлика от своите предшественици, Драги нито веднъж нямаше възможност да повиши лихвите по време на мандата си, а вместо това той изпомпваше все по-голяма ликвидност във финансовата система, докато се бореше с криза след криза. Марио Драги ще бъде запомнен с обещанието си да направи „всичко, което е необходимо”, за да спаси еврото по време на кризата с дълга от 2012 г., както и със създаването на 11 милиона работни места от 2013 г. насам. Драги обаче не постигна целите за инфлацията.

Представителите на ЕЦБ твърдят, че икономиката в еврозоната е все по-устойчива, но е под натиск от международното търговско напрежение и Brexit. От централната банка очакват да понижат прогнозите си за икономиката през декември.

Още акценти от днешната среща на ЕЦБ:

- Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%;

- Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато не отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период;

- Нетните покупки по програмата му за закупуване на активи ще бъдат възобновени с месечен темп от 20 млрд. евро, считано от 1 ноември.

По време на предишното си заседание през септември Европейската централна банка взе решение за понижение на лихвения процент по депозитното улеснение с 10 базисни пункта до -0,5%, както и за рестартиране на програмата за обратно изкупуване.