В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

П. Илиев: БНБ просто си подрежда къщичката с наредбата за управление при извънредни ситуации

Петър Илиев, финансов журналист, „В развитие“, 27.06.2019 г.

14:33 | 27 юни 2019
Обновен: 18:02 | 5 юни 2020
Петър Илиев, финансов журналист, „В развитие“, 27.06.2019 г.

Българската народна банка (БНБ) се старае да вкара дейността си в ред преди доклада на Европейската централна банка (ЕЦБ) за влизане на страната ни във валутния механизъм ERM II, смята финансовият журналист Петър Илиев, коментирайки новата наредба за по-завишените критерии за избиране на поста управител на банка в страната ни. Темата той анализира пред Делян Петришки за предаването „В развитие“.

„Профилът на извънредния управител на БНБ трябва да е следният – той трябва да има магистърска степен, трябва да има доказан управленски опит в реципрочни институции на размера на банката и да няма свързаност или друга предпоставка за сблъсък на интереси при осъществяване на дейността си. С новата наредба Банката цели просто да вкара къщичката си в ред преди доклада на ЕЦБ“.

Три са основните сценарии, по които може да се развие членството ни във валутния механизъм на ЕЦБ, синтезирани от Петър Илиев по следния начин:

„От ситуацията може да излезем първо с фанфари. ЕЦБ може да констатира, че всичко е наред или с минимални допълнителни капиталови усилия от страна на банките, които са напълно осъществими в 3-6-9-месечни срокове, да се присъединим към съюза. Вторият вариант е ЕЦБ да каже, че ще почакаме за валутния механизъм ERM II. Тогава вече ще е решение на правителството дали да влиза в банковия съюз. Третият вариант е на ЕЦБ да се каже, че няма право да обявява персонално резултатите на банките и там всичко да приключи, тъй като Европейската банка няма правна отговорност за налагане на правните препоръки преди да сме нейни пълноправни членове“.

Видео от коментара и анализа може да видите по-горе.