В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Иво Благоев: Отрицателните лихви са вредни за финансовата система

Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие, 21.06.2019

20:22 | 21 юни 2019
Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕЦБ трябва да осмисли как да приложи следващите разхлабващи мерки относно паричната политика. Отрицателните лихви са вредни за финансовата система и икономиката като цяло. ЕЦБ възприе този подход, както и широко предлагане на пари чрез различните си програми. За първи път в историята председателят на ЕЦБ няма да е вдигал лихвата нито веднъж през целия си мандат. Икономиката и инфлацията са далеч от желаното ниво. Това заяви Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Със сигурност сегашният модел не е най-удачният, защото засяга много банковата система в Европа. Отрицателните лихви влияят доста негативно на банките. Те са принудени да влизат в рискови инвестиции. Не могат и да отпускат така лесно кредити. Критериите относно капиталовата адекватност са сериозни".

Икономиката не е в стадий, в който да предполага намаляване на лихвата, твърди Иво Благоев. "От друга страна, целият останал развит свят е с отрицателни лихви. Процентът на държавни облигации с отрицателна лихва мисля, че надхвърля 2/3-ти. В САЩ е обратното. Единственият правилен ход на Федералния резерв и Джером Пауъл е че, остави лихвите без промяна, но да покаже, че предстои намаляване заради глобалната несигурна среда. Всъщност пазарните настроения не са оптимистични, но пазарът ги опровергава", допълни той.

Очаквайте видео материал с целия разговор.