В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бизнесът рядко изпълнява екологичните норми без намесата на контролните органи

Николай Гунчев, съдия от ВАС и зам.-председател на Съюзa на юристите в България, В развитие, 13.05.2019

20:06 | 13 май 2019
Николай Гунчев, съдия от ВАС и зам.-председател на Съюзa на юристите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Гунчев, съдия от ВАС и зам.-председател на Съюзa на юристите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компаниите у нас трудно се съобразяват с екологичните изисквания без намесата на контролните органи. Това каза Николай Гунчев, съдия от ВАС и зам.-председател на Съюзa на юристите в България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Интересите на бизнеса и изискванията за опазването на околната среда се сблъскват – колкото повече производител инвестира за екология, толкова повече се оскъпява продуктът му“.

Голяма част от оборудването на бизнеса, който оперира в България, е технологично остаряло, коментира Гунчев.

„Това е проблем не само за България, щетите все пак имат и трансграничен ефект“.

Законът за опазване на околната среда у нас представлява имплементирането на нормите на правото на Европейския съюз (ЕС) и на международните договори по темата, в които страната участва.

Оценката на въздействието върху околната среда е много сложна, законодателството е динамично. Още повече, че в последно време интензитетът на тази динамичност става наистина притеснителен“.

Темата за околната среда и въздействието върху нея ще бъде разгледана по време на практически семинар „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“, организиран от VUZF Lab и Съюзът на юристите в България. Събитието ще се проведе на 18 май 2019 г. от 9.00 до 16.00 часа във Висше училище по застраховане и финанси.