В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Полша - неудобната страна в ЕС

Теодор Славев, политолог, Български институт за правни инициативи, В развитие, 06.05.2019

19:07 | 6 май 2019
Теодор Славев, политолог, Български институт за правни инициативи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Теодор Славев, политолог, Български институт за правни инициативи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата във Варшава "Заедно за Европа" относно 15-тата годишнина на пълноправното членство на Полша в Европейския съюз (ЕС) e важна, защото това е първият толкова голям опит за регионализъм в рамките на ЕС, където да се представи обединена позиция на бившия Източен блок. Темите, предизвикащи разногласия, са много – строителството на "Северен поток 2", общата политика за отбрана, обща европейска армия. Това коментира политологът Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Постигна се консенсус да няма двойни стандарти. Постигна се съгласие и по отношение на структурните и кохезионни фондове на ЕС. Важен проблем, за който малко се говори. Имаше предложение средствата от ЕС да се преразпределят подобно на плана Юнкер. По повод общата политика за миграция и опазване на границите обаче не се постигна съгласие".

Полша все пак е най-голямата държава в Източния блок, с много добри икономически показатели, включително и от чуждестранни, предимно американски, инвестиции, посочи като предимство Теодор Славев. Политическата класа в Полша ясно артикулира една от позициите за развитие на ЕС, допълни той.

"Премиерът на Полша - Матеуш Моравецки, излезе с материала „Полската визия за бъдещето на Европа", където в няколко пункта посочва сфери на политики на ЕС, които противоречат до голяма степен на това, което се очаква да бъде прието на срещата в Сибиу на 9 май. Там ще се съберат Европейският съвет и правителствените ръководители на страните членки на ЕС и ще се приеме стратегическата насока за развитие на ЕС в периода в следващия програмен период 2019-2024. Интересно е, че черновата на общата декларация от Сибиу е писана от Доналд Туск".

При нерегламентирано вмешателсто на изпълнителната власт в независимата съдебна съдът не може да изпълнява функциите си безпристрастно, отбеляза политологът. "В конкретния случай с Полша и Унгария има висящо дело пред Съда на ЕС срещу Полша, което най-вероятно ще бъде в ущърб на Полша", заяви още той.

Ако искаме по-силен ЕС, координацията на политиките не може да се случва на национално ниво, счита Славев.