В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Австрийските инвеститори очакват България да усили борбата си с корупцията

Улрике Щрака, търговско аташе в Австрийското посолство у нас, В развитие, 26.02.2019

19:26 | 26 февруари 2019
Обновен: 20:07 | 2 юни 2020
Улрике Щрака, търговско аташе в Австрийското посолство у нас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главните очаквания на австрийските инвеститори в България са за усилване на борбата с корупцията и увеличаване на предвидимостта по отношение на законовите изменения и въвеждането на нови правила. Това каза Улрике Щрака, търговско аташе в Австрийското посолство у нас, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Щрака посочи, че интересът на австрийските дружества към България се запазва, като част от компаниите у нас се разширяват през 2019 г., предстои навлизането на пазара и на нови инвеститори.

Мястото, на което дружествата предпочитат да се установят, зависи основно от необходимостите им – определена суровина, много работна ръка. Има и австрийски дружества, които се насочват към малки български градове, защото търсят развитие в туристическия сектор“.

Образованието и научноизследователската дейност на ниво компании и държави са важни теми, които спомагат за по-доброто икономическо развитие на дадена страна, коментира Щрака. Нито България, нито Австрия обаче имат достатъчно подготвени кадри, добави тя.

Недостигът на подготвени кадри на пазара на труда значи, че трябва офанзива в образователна насока“.

Щрака коментира и необходимостта работата между правителството и бизнеса да бъде улеснена за привличането на повече инвестиции.

„Дигитализацията е една от приоритетните теми за австрийското европредседателство. Има насоки в това отношение, в които България е доста добре развита. Високоскоростният интернет в тук е част от силните ѝ страни. В отношенията между правителството и бизнеса Австрия пък има голям опит и може да помогне на България, създаването на електронно правителство също е важно“.