В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Добрият предприемач трябва да умее да вдъхновява

Виктор Манев, Impetus Capital; Даниел Лорер, Brightcap Ventures; Силвия Павлова, Wooden Spoon, В развитие, 27.09.2018

19:20 | 27 септември 2018
Обновен: 20:52 | 27 септември 2018
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Търсенето на капитал в България е много голямо. Често то е незадоволено. Това се наблюдава както при малки и стартиращи компании, така и при по-големи и такива, които са в етап на експанзия. Това каза Виктор Манев, Impetus Capital, в пряко включване от форума на Клуб Investor „Предприемачи на бъдещето“.

„Рисковият капитал също е на изключително ниско ниво в България спрямо близките ѝ страни. България е 12 пъти по-ниско финансирана с рисков капитал на европейско равнище и 6 пъти по-слабо финансирана от страните в Централна и Източна Европа. Липсата на лесно предлагане на капитал води до отказ от търсенето, а то трябва да е упорито“.

Част от основните качества, които се търсят у предприемачите, са те да са насочени към голям, глобален пазар. Това посочи Даниел Лорер от Brightcap Ventures.

Той добави и важността на продукта. Според него притежанието на собствена технология и добър продукт, базиран на знание и компетенции в дадена насока, също са от основно значение.

Лорер отбеляза и ролята на екипа, като посочи, че е необходима неговата устойчивост, за да може съответно да е такъв и продуктът му.

Според Силвия Павлова от Wooden Spoon предприемачите на бъдещето са именно тези хора, които не следват правилата.

„Предприемачът трябва да създава свои правила и да се води по тях. Той трябва да може да вдъхновява всички по пътя си - своите служители, доставчици, клиенти и пр. Предприемачите трябва да са наясно, че фокусът трябва да бъде върху техните клиенти. Именно те са героите, а не самата компания“.

Очаквайте видео материал.