В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ръстът в производството и търговската война понижиха цената на петрола

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 14.08.2018.

20:17 | 14 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Два са факторите за наблюдаваното понижение на цената на петрола в началото на лятото. Определи ги в коментара си Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки

"Първо определено си личи, че производството расте.  И страните от ОПЕК показаха, че увеличават добива.  Те си казаха, че не искат цената да бъде над 80 долара, а на практика Брент, който за всички е ценови индикатор,  почти стигна такава висока цена - 75 долара.  Много добре  се знае как високата цена на петрола ще унищожи търсенето".

Това каза още гостът и добави, че при първия дефицит държавите от ОПЕК вместо да го запазят, веднага са увеличили добива.

"Автомобилите с електрически двигатели, които все повече навлизат на пазарите, също са фактор, който застрашава търсенето на петрол. От друга страна, вторият основен фактор е търговската война, с нея Тръмп притесни сериозните инвеститори, че  резултатът ще е охлаждане на икономиката в световен мащаб, т.е., че търсенето ще намалее".

Ефектът от санкциите, които постепенно ще засегнат петрола на Иран, тепърва ще наблюдаваме, каза още Цачев. Той уточни, че китайците като голям потребител са факторът, който хвърля ръкавицата на САЩ.

"Не всички рафинерии по света могат да преработват ирански петрол, допълни гостът. Китай ще продължи да купува петрол и да го търгува с юани в Шанхай. Той иска да направи независим пазар на петрол, в който доставките да не се търгуват с долари. И Иран е ключовият фактор на този пазар. Индия заяви, че ще ограничи наполовина доставките от Иран, но това не значи, че няма петролът да премине през две китайски компании и да се озове отново там".

Гостът даде коментар и за събитията около производителя на електромобили Tesla:

"Компанията има нужда вече не от визионер, а от човек, който да я направи работеща. Когато губиш по 25 000 долара на един автомобил, това няма бъдеще. Много хора от високия мениджмънт, кадри от автомобилната индустрия я напуснаха. Тя ще има нужда от пари, за да продължи да работи, да покаже, че може да печели. Политически в днешния момент това не изглежда реално". 

Още по темата гледайте във видеото.