В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как се променят европейските ценности?

Проф. Георги Фотев, национален програмен директор на EVS и ръководител на Центъра за изучаване на европейските ценности към НБУ, В развитие, 1.06.2018

20:07 | 1 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските ценности определят облика на Европа и изследването им е от изключително голямо значение. Това каза проф. Георги Фотев, национален програмен директор на EVS и ръководител на Центъра за изучаване на европейските ценности към НБУ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Проф. Фотев каза още, че определянето на произхода и възприемането на европейските ценности е много сложна задача и в ценностите не би било възможно да се преследва единодушие. Все пак, поясни той, не само в момента сме изправени пред напрежение между различните държави и определи преодоляването на кризите на ценностите като водещ фактор в развитието на Европа.

Всички големи достижения на Европа се дължат на преодоляване на кризи на ценностите.

По повод на провеждано европейско изследване на ценностите проф. Фотев каза, че частично излезлите резултати на България към момента я поставят в десетката на „отличниците“.

Той посочи, че по-голямата част от българите са готови и приветстват приемането на Балканските държави в Европейския съюз, което означава, че краят на балканизацията вече е настъпил.

Предстои до края на годината да излязат пълните резултати от изследването.