В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ценностната матрица на българина остава консервативна

Д-р Ирена Тодорова, председател на Института за дясна политика, В развитие, 30.10.2017

13:19 | 30 октомври 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още от учредяването на Института за дясна политика си давахме сметка, че те трябва да направим много ясно изследване на политическите ценности, нагласи и представи в съвременното българско общество, за да се спре със спекулациите, които чуваме от различни „емблематични“ политически анализатори.

Това каза пред Вероника Денизова във „В развитие“ председателят на Института за дясна политика д-р Ирена Тодорова. Повод за нейното гостуване бе излязлото мащабно проучване за ценностните нагласи на българите, дело на ръководения от нея институт и изследователски център „Тренд“.

Кои са най-важните ценности на българина? „Двете водещи ценности в българското общество са семейството и сигурността. На по-долна позиция е мирът, а свободата е отстъпила с няколко пункта и вече около 20% от българите заявяват, че тя за тях е ценност“, посочи Тодорова.

Един от базисните изводи от проучването е, че от гледна точка на социалните ценности българското общество се движи изцяло в консервативния спектър, отчете тя.

В разговора бяха засегнати подробно всички най-важни изводи от безпрецедентното досега за българските мащаби изследване.