В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ядрената енергетика след Чернобил

Янко Янев във В развитие, 26.04.2017

16:33 | 26 април 2017
Янко Янев, изпълнителен директор на Институт за управление на ядрените знания NKMI,
Янко Янев, изпълнителен директор на Институт за управление на ядрените знания NKMI,

"Атомната енергетика е най-мощния невъглероден източник, с който човечеството разполага в момента и ако искаме да декарбонизираме икономиката и да спасим климата, ние трябва да помислим по какъв начин можем да използваме атомната енергия, като мостова технология, докато не намерим нещо по-добро". "Аварията в Чернобил преди 31 години повлия и на енергетиката като цяло". Това каза Янко Янев, изпълнителен директор на Институт за управление на ядрените знания NKMI, бивш ядрен инспектор в Международната агенция по атомна енергия IAEA, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Това бе най-голямата промишлена авария в атомна електроцентрала. Причините бяха в недостатъци в проекта на самата централа и груби нарушения на правилата за експлоатация. Последствията знаем всички - тя създаде сериозни проблеми, не само от гледна точка на радиационна защита, но и големи политически проблеми". 

Аварията в Чернобил имаше много по-голямо влияние за разпадането на Съветския съюз, отколкото Перестройката, която аз започнах, каза гостът, цитирайки Михаил Горбачов.

Това е най-изследваната авария и тя е изследвана във всички видове аспекти и за влиянието върху околната среда, населението и икономиката на Украйна и на отделни други държави. Много проекти бяха закрити, държави като Австрия и Полша закриха своята ядрена програма. Влиянието на аварията бе съществено, категоричен бе експертът. "След Чернобил имаше сериозен негативизъм срещу ядрената енергетика. В някои страни той продължава и до сега, особено в Европа. Това не се отнася до Азия, където ядрената енергетика процъфтява и има бум". 

"Атомната енергетика има едно много особено качество - тя дава независимост".

"40 години България експлоатира ядрени централи. Имаме необходимата инфраструктура, висококвалифициран регулиращ орган, имаме потенциал от експерти. С това не разполагат може би 160 държави в света, а ние сме в тези 30, които могат и които използват атомна енергия. Да затрием този потенциал, който е натрупан през последните 40 години ще струва ужасно много и граничи с престъпление. Друг е въпросът как трябва да развиваме атомната енергетика. Тук е тънкият момент. България е малко на кръстопът. Няма ясна стратегия как да развива атомната енергетика".

Има ли потенциал проектът Белене да бъде възобновен? Могат ли възобновяемите източници да решат проблема с декарбонизацията? За да произвеждаш и използваш ядрена енергия трябва ли не само да искаш, но и да знаеш, и да можеш? Доколко атомната енергетика трябва да бъде основна част в енергийния микс, с който разполага България? Останалите източници имат ли потенциала да изместят ядрената енергетика от дела й в българския енергиен микс? Опасен ли е уранът във водата у нас?

Вижте целия коментар: