В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Необходимо бе прелигитимиране на властта

Анастас Стефанов във В развитие, 27.01.2017

14:10 | 27 януари 2017
Обновен: 14:10 | 27 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Анастас Стефанов, политолог от Trend. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анастас Стефанов, политолог от Trend. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приключваме управленски период на пазене на много фини баланси от страна на мандатоносителя ГЕРБ и персонално от премиера Бойко Борисов. Това каза политологът Анастас Стефанов, Trend, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"В парламента много често бяхме свидетели на т.нар. плаващи мнозинства. Няма да се учудя, ако от тук нататък продължим да измерваме ниски нива на одобрение и легитимност на парламентарната институция, защото много често тя бе употребявана за уреждане на тяснопартийни интереси за сметка на приоритети на страната. Често конфигурацията в правителството бе залог на парламентарните баланси".

На въпроса дали ГЕРБ е загубил или спечелил от това управление гостът каза: "Не мисля, че ГЕРБ загуби много чисто имиджово, защото и според проучванията - да, ГЕРБ загубиха президентските избори, но то не беше заради управлението. Тя показа различно лице от първия си мандат и натрупа още повече опит, което я превръща в една от системните политически сили с доста сериозна история зад гърба си".

ГЕРБ по-скоро ще си извади поуки относно коалиции с по-малки политически сили и може би ще им помогне за едно много по-оптимално бъдещо управление, каза гостът.

"БСП спечели с това, че се активизира след избора на Корнелия Нинова. Активността на Нинова и ръководството, вътрешнопартийния референдум, преговорите с по-малките леви субекти... Само до преди 7-8 месеца имахме тотално разбито ляво пространство. Сега виждаме тотална хегемония отново в електоралните нагласи на БСП". 

Предизборната кампания вещае една все по-оформяща се двуполюсност между ГЕРБ и БСП, като субекти, водещи кампанията, по която ще тече дебатът и други по-малки субекти, които ще трябва да се позиционират около един от двата полюса.

Относно хода на Борисов да обвърже резултатите от президентските избори с бъдещето на своя кабинет, гостът каза: "Необходимо бе прелигитимиране на властта". 

По думите на политолога предвид председателство на Съвета на ЕС, което предстои на България, "ако по време на председателството бяхме изпаднали в подобна политическа криза това щеше да бъде много лош знак". 

"Съставът на служебното правителство е добре балансиран. Проф. Герджиков беше председател на Парламента в едно много сложно време, когато, и БСП, и СДС бяха в опозиция. Това е една добра основа. Не сме свикнали да го наблюдаваме в радикализиране и полюсност. Това се е търсило и при избора на министрите, доколкото е възможно, защото все пак политиката е управление на възможното".

Нормално е кабинетът да пази дистанция от острата политическа борба.

"За БСП не е от полза в последните два месеца да се заеме и да се обвърже с бремето на служебния кабинет. Това е ясно осъзнато и не се случи. За ГЕРБ - също. Тя е първа политическа сила и много вероятен мандатоносител". 

Какви са електоралнтие нагласи към днешна дата според проучването на Trend? Има ли надежда за малките партии? Сигурно ли е, че ни предстои управление от коалиционно правителство? Какво се промени с председателството на Лютви Местан в ДПС и след него? 

Вижте целия коментар в двете части на предаването "В развитие":