В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Картелизацията и инфлацията доведоха до възхода на десните в Европа

Милен Любенов, политолог, в „В развитие”, 10.06.2024 г.

16:45 | 10 юни 2024
Обновен: 10:01 | 12 юни 2024
Автор: Антония Косева

Тенденциите в изборните предпочитания се менят и това променя бъдещето на политическата картина в Европа. В новия Европейски парламент предстоят нови назначавания на главни позиции, а една от тях ще бъде заета от представител на консервативна партия. Такива слухове се разпростират за бъдещето.
Причините за тези нови политически предпочитания на хората се дължат на множество фактори, като миграцията и война. Това коментира политолога Милен Любенов, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Изводите от досегашните резултати от изборите в Европа са следните - крайната десница и консервативните партии ще имат по-голямо и сериозно присъствие в състава на новия Европейски парламент, но за сметка на това проевропейските сили и Европейската Народна партия, социалистите, демократите и либералите ще получат мнозинство. Въпреки него, обаче, предизвикателствата пред него остават. Виждат се противоречия, както между самите партии, така и вътре в тях. 

Сигналите и причините за възхода на крайно популистките партии в Европа са много, но сред главните, определено се нареждат политическият "картел", познат на Европа от десетилетия,  на миграцията и на войната. Господин Любенов коментира, че чувството на несигурност и инфлацията също допринася за изменението на политическата преференция на европейския гражданин.

"Бих ги групирал като основни причини. Едни, които се наблюдават от дълго време насам, картелизация на европейската партийна система, но и някои конюнктурни моменти, които няма как да не отчетем при анализа на резултатите."

Връзките от миналото на повечето държави в Европа с Русия вече не е от значение и не се забелязва активно. В тази кампания се забелязва как крайната десница се дистанцира от Алтернатива за Германия заради съмнения за проруски убеждения. Джорджа Мелони, министър-председателя на Италия, която оглавява консерваторите и реформистите в държавата, е пример за това как представителите на десницата се придвижват към политическия център. 

Промяна в Европа ще се забележи когато се появи пробив в една от големите държави, членки на европейския съюз. Положението във Франция изненадва всички, а рискът в действията на Макрон, остава анализаторите несигурни за бъдещето на държавата. 

Каква ще е съдбата на европейския парламент? Кои ще бъдат водещите политически движения? Какво ще е бъдещето на големите европейски държави и как ще се отрази това на нас?  

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.