В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

"Хамас" не иска палестинска държава, а дълъг конфликт, обслужващ амбициите на Иран

Проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, във "В развитие, 30.05.2024

17:14 | 30 май 2024
Обновен: 17:56 | 30 май 2024
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Целта на "Хамас", при нападението в Израел, не бе създаване на палестинска държава, а да се събуди конфликт, който да бъде продължителен и изтощителен за Израел и да обслужва амбициите на Иран за геополитическа доминация в региона, обслужваща и интересите на Китай и Русия. Китай обаче инициира световна мирна конференция за Палестина, като целта е създаването на две държави. Ако Китай, САЩ и Русия стигнат до консенсус, то такава може да бъде създадена, въпреки изтощителните войни, водени до момента. Надежда има. Това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща  Роселина Петкова. 

Кънчев коментира стратегическата среда в момента в света като каза, че от гледна точка на сигурността имаме три зони на нестабилност в света. Първата е Европа с конфликта Русия-Украйна. Втората - Близкият изток и третата - Азиатско-Тихоокеанския регион. "Трите зони се характеризират с един много важен фактор - и в трите зони има ядрена държава, която може да използва ядрено оръжие. В Европа това е Русия, в Азиатско-Тихоокеанския регион това е Северна Корея, а в Близкия изток имаме Иранската ядрена програма, която е израз на амбициите на Иран да контролира Близкия изток или да бъде прокси на други държави с амбиции за влияние в региона". 

"Тези три зони на несигурност могат да ескалират във всеки един момент и да създадат изключително тежка ситуация на глобалната сцена".

В Близкия изток се смята, че Иран е много по-слаб в технологично отношение от Израел, добави гостът. "На няколко пъти Иран казва - ние можем да победим Израел, но не на бойното поле. Това може да стане чрез проксита, като "Хизбула" и "Хамас". "Хамас" нападна Израел и за изненада на всички Израел се оказа неподготвен. Такива проксита са създадени в целия регион и се контролират, снабдяват с оръжия и се финансират от Иран. Те наричат тази мрежа "оси на съпротива" срещу възможна израелска доминация. Всички тези "оси на съпротива" се контролират от иранските разузнавателни служби и се снабдяват и въоръжават от тях".

"Хамас" трябваше да нападне Израел, но не, за да му нанесе вреда и не, за да създаде палестинска държава. Задачата на "Хамас", съгласно политическото ръководство на Иран, беше да се създаде конфликт, който да се води дълго време, за да може да бъде поставен Израел на колене. Израел води операция, която убива страшно много палестинци, което е безкрайно неприятно, но фактически Израел е притиснат до стената от атаките на "Хамас". Тъй като тези атаки не целят унищожаване на израелската държава, а да има дълъг конфликт, в който Израел да е ангажиран (и не само Израел, а и неговите приятели)".

Втората групировка са "Хутите" - 170 хил. бойци, които са много добре финансирани от Иран. Те трябва да спрат търговията на Израел в Червено море. При последните атаки се оказа, че те стрелят с китайски ракети С-800, добави проф. Кънчев. 

Иран има амбиции в бъдеще да контролира дори Гибралтар, каза още професорът. "Ние имаме налице много високи геополитически амбиции на Иран, които се поддържат и от неговите политически съмишленици - страните, с които Иран си сътрудничи. Иран направи завод за дронове, за да подпомогне Русия, а Русия преди 20 години създаде иранската ядрена програма, която вече е във финалната си фаза. Другата световна сила е Китай, която има много високи икономически интереси, защото една трета от петрола, който служи всеки ден на китайската икономика идва от Иран". 

"Имаме един много тежък конфликт, който чрез Иран, който е инструмента на Русия и на Китай, притиска Израел, така че той да бъде свален на земята. А Израел пък, ще не ще, води тези военни действия, които са ужасно глупави и неприятни за всички нас, защото това настройва целия арабски свят, а и цялата демократична общност срещу тези убийства, които по данни на "Хамас" са около 40 000". 

Русия и нейното присъствие в Близкия изток е твърде често подценявана от западни експерти, но тя има силно присъствие там още от времето на Студената война. Тя изгради цяла поредица от държави, чието политическо и военно ръководство беше обучено в Москва. Така че Русия постепенно се опитва да възстанови тези стари връзки, защото Близкият изток е стратегически важен за Русия, подчерта събеседникът. 

"В момента тя има много силни точки на влияние върху Сирия и върху Иран. Чрез тези си проксита Русия ще се опита да влезе в голямата битка за Близкия изток. Това ще изтощава силите на държавите, които поддържат Израел. Но конфликтът е този. Нещата са доста по-дълбоки. Откриват се нови подземни канали на "Хамас". Тази операция върви в сценария на Иран за една дълга и изтощителна война, която да изтощи Израел".

Китайският президент е предложил световна мирна конференция за Палестина, като целта е създаването на две държави. Това е най-трудното, защото те до такава степен са се изтощили в битки помежду си, но въпреки това, ако Китай застане и убеди и САЩ, и ако и Русия се присъедини - трите ядрени сили, както се справиха с Ал-Кайда и с Ислямска държава, могат да се справят и с този проблем, изтъкна гостът. "Въпросът е дали ще искат и на каква цена. Има решение и дано тази мирна конференция да се състои и да успее. Вероятно Си Дзинпин я представя сега като разменна монета - аз ще дойда на вашата конференция, ако вие дойдете на моята. Защото е много важно на конференцията в Лозана за Украйна Си Дзинпин да присъства, защото това е вече много силна, втората в света икономика и трета в света по ядрени възможности държава". 

"Присъствието на Си на конференцията за Украйна няма да бъде решаващо, но ще бъде много важно и знак, че Китай е съпричастен към мира. Това ще бъде и знак, че - да, светът е двуполюсен, но Китай е изместил Русия и има два икономически гиганта - САЩ и Китай и в този контекст имаме едно триполюсно ядрено съперничество - САЩ, Китай и Русия. Ако Китай отиде в Лозана, то това ще значи, че вече е започнал да поема своята отговорност като втората сила в този двуполюсен модел". 

Вижте целия коментар във видеото.,

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.