В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България е най-развитата в Югоизточна Европа по отношение на отвореното банкиране

Георги Пенев, директор "Външни пазари и маркетинг" в IRIS solutions, във "В развитие" 19.04.2024 г.

16:45 | 19 април 2024
Обновен: 13:12 | 23 април 2024
Автор: Георги Месробович

На бизнес конференцията Banking Today ще има панел фокусиран върху развитието и представянето на финтех сектора у нас и по света, обсъждайки го на високо ниво. Отвореното банкиране предлага разплащане от сметката на потребителя към тази на търговеца, което прави транзакцията по-евтина и изключително по-бърза, особено в сектора на електронната търговия.България е най-развитата държава в отвореното банкиране в Югоизточна Европа, като в сектора съществуват опасения за сигурността, но тя е на по-високо ниво и от банковите карти, това коментира Георги Пенев, директор "Външни пазари и маркетинг" в IRIS solutions, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Вижда се бурно развитие на финтех сектора в България и по света, като IRIS solutions е една от най-интересните в сектора, фокусирайки се върху отвореното банкиране, каза Пенев. Отвореното банкиране дава възможност на компании да имат достъп до финансовата информация на клиентите на банките, чрез тяхното съгласие. То може да се използва в няколко насоки. Едната е свързана с това, че може да даде информация за кредитната оценка на човек, а другата може да инициира разплащане без да е необходима банкова карта.

Разплащането се случва от сметката на потребителя към тази на търговеца, което прави транзакцията по-евтина и изключително по-бърза, особено в сектора на електронната търговия. Вече тази услуга се възприема и в България, но все пак страната изостава от Европа в това направление. Очаква се близо 10% от европейците да са използвали услугите на отвореното банкиране през тази година. Услугата предлага и плащане на данъци, като се намаля разхода за транзакция.

Гостът обясни, че България е най-развитата държава в отвореното банкиране в Югоизточна Европа. IRIS solutions оперира и в Румъния, Хърватия, Гърция, като у нас тя има около 10 000 клиенти и очакват те да нараснат до 30 пъти в следващите 3 години. В сектора все още съществуват притеснения около сигурността, но гостът обясни, че тя е на изключително високо ниво, надминавайки сигурността при банковите карти.

Все още няма данни за тази година, но вижда засилване на финтех сектора у нас, като вече една компания в този сегмент излезе на BEAM пазара и се очаква още няколко да последват примера ѝ. Гостът очаква добро бъдеще за сектора. В световен мащаб се видя леко отдръпване на инвеститорите заради високите лихви, но финтех остава един от най-атрактивните сектори за инвестиции.

Страната ни привлича много чуждестранни финтех компании, които започват дейност тук. Това се дължи на добрите кадри в ИТ сектора и знаещи чужди езици. Бурното развитие на финтех сектора крие и своите рискове.

„Колкото по-лесно и бързо е да се достигне до финансови услуги и продукти, толкова  по-голям е рискът – хора, които нямат нужната финансова грамотност да се възползват от продукт или услуга, от който нямат нужда. Точно за това ние работим за повишаване на финансовата грамотност на българите. Финансовата грамотност е свързана не само с това – колко човек знае, а и какво прави с парите си. На второ място (сред рисковете) говорим за нови продукти и услуги, които още не са регулирани: криптопродукти и услуги. Там е много важно ние като частен сектор да работим добре с регулаторите.“

Изкуственият интелект също играе голяма роля във финтех. ИИ предоставя по-добро обслужване на потребителите, както и помага за усъвършенстването и подобряването на услуги в различни сектори. Гостът допълни, че винаги ще е нужен и човек в края на веригата, който да взема решенията,  предложени от технологията.

Повече за събитието Banking Today, организирано от Investor.bg, може да видите тук.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.