Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Лихвите по ипотечните кредити може да тръгнат нагоре с 0,5% след средата на 2024 г.

Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в "Светът е бизнес", 03.04.2024

21:50 | 3 април 2024
Обновен: 21:50 | 3 април 2024
Автор: Галина Маринова

България все още има по-висока инфлация от тази, която се наблюдава в Западна Европа, безработица от порядъка на 4%, при която се приема на практика, че няма такава. Това подтиква хората да купуват имоти.  Това каза Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира последните данни на НСИ, че през първите месеци на годината се наблюдава реконден ръст на жилищните кредити в България.

"Въпреки мненията, че няма как и защо в цяла Европа да се вдигат лихвите, а в България да е различно, се оказва, че в България може да бъде различно. До голяма степен това се определя от факта, че банките в България определят лихвения процент не на база основен лихвен процент, който се определя например от Европейската централна банка, какъвто е случая при държавите членки на еврозоната, а основната компонента е цената на депозитите в банковата система". 

От друга страна продължава, макар и бавно да расте, но все още расте, депозитната база на домакинствата в България - вече преминава 80 млрд. лева. А ипотечните са малко над 20 млрд. лв. Има и показател съотношение отпуснати кретити и БВП на страната - в България това число е 11%. В развитите икономики е близо 40%. Бавно растем, подчерта Димитров. По думите му, задавайки си въпроса какви са сигналите от имотния пазар и дали "всъщност цените са прекалено високи вече, така че това да забави клиентите да пристъпят към покупка", се оказва, че "и по тази статистика изоставаме". "В момента имаме основно две групи анализатори. Едните казват - пазарът е балонизиран и съвсем скоро ще видим корекция. Другата гледна точка е, че ние догонваме пазара в Западна Европа. София е третият най-достъпен град в ЕС".

"Друго, което подкрепя тенденцията за запазване на интереса за покупка на недвижим имот е и заетостта в страната - работните заплати продължават да растат. Те растат и като процентно изражение, изпреварват и процента инфлация, която е в България. Хората, чувствайки се спокойни в своите доходи, биват подтикнати да инвестират своите доходи". 

Ние отчитаме и друг фактор, който подтиква българина да инвестира в имот. В България нямаме добре развити алтернативи за инвестиране на активи. Пазарът е много динамичен и е включен на две скорости, добави гостът. "Имаме жилища, които са добри и с добри цени, които се продават за две седмици, като дори се стига до наддаване. Но има и жилища със сериозни дефекти, било проблеми с локацията, било с разпределението на помещенията или продавачът е с нереалистично високи очаквания към момента. Тези жилища стоят, но те не са много. Няма предлагане на готови жилища на вторичния пазар, които да отговарят на съвременните изисквания". 

"Лихвите продължават да бъдат все така ниски - на нивата от 2021 - 2022 година, въпреки че очакванията бяха, че ще започнат да се покачват още от миналата година. Сега отново се говори, че може би от средата на тази година нататък лихвите ще тръгнат да се повишават, но очакването е за много малки стъпки - 0,15-0,25, а някои прогнозират дори и 0,5%". 

Конкуренцията между банките е много сериозна. Имаме четири банки, които държат над 70% от пазара на страната. Пазар има за всички, като очакванията за 2024 година са за една спокойна година, като не се очакват крайности - много сериозна динамика или много сериозен спад. Това, което се случва към днешна дата е, че берем плодовете на всички тези усилия на централните банки, които бяха впрегнати по време на пандемията и малко след това - да се стимулира потреблението, коментира събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.