В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Трендът е към увеличаване на туристопотока към България, а Шенген само ще помогне

Константин Занков, главен експерт в Институт за анализи и оценки в туризма, маркетинг и бизнес консултант, във "В развитие", 10.04.2024

17:12 | 10 април 2024
Обновен: 09:27 | 11 април 2024
Автор: Галина Маринова

Трендът по принцип е за увеличаване на туристопотока към България, а приемането ни в Шенгенското пространство, макар и частично, със сигурност само ще подпомогне този процес. Това каза Константин Занков, главен експерт в Институт за анализи и оценки в туризма, маркетинг и бизнес консултант, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Частичното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство гарантира, че българите и чуждестранните туристи вече ще имат едно много по-приятно и по-кратко преживяване на летището. Знаем, че най-ценният ресурс, който притежаваме, е времето. Сега ще имаме повече време да се насладим на дестинацията, до която отиваме. Няма да има паспортни проверки, декларации за децата. Това е нещо, което ще облекчи нашия пътешественик, който пътува по въздух и море. За сега говорим предимно за въздух, защото по море за съжаление още няма круизи към България. 

"Чужденците също ще бъдат облекчени - тези, които имат “Шенгенски” визи ще могат да влизат безпроблемно и в България. Надяваме се да нямаме проблеми и стагнация при някои други пазари като турския. До момента ние им издавахме визи. Надяваме се да нямаме сега някакви по-стриктни изисквания за визов режим спрямо турския пазар, който е ключов за нас"

Преживяването в първите моменти на влизането в България ще се подобри в положителна посока, което ще има положителен имиджов ефект, но не може да се каже, че много ще се подобри посещаемостта на страната ни в следствие на приемането ни в Шенгенското пространство. 

“България е харесвана дестинация и все повече виждаме, че се споделят и снимки, и кадри в социалните мрежи. Трендът по принцип е за увеличаване на туристопокока към България, а приемането ни в Шенгенското пространство, макар и частично, само ще помогне, със сигурност”. 

По-гъвкаво ли ще бъде пътуването ни в Европа и в света? Каква ще е промяната за туроператорите? По-конфортно и по-изгодно ли ще пътуват българите? Какви са документите за самоличност, които трябва да носим, въпреки че сме вече член на шенгенското пространство? Очаква ли се увеличаване на туристическия продукт?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.