В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ивайло Калфин: По важни за ЕС теми България все още се държи като страна-кандидат

Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и бивш вицепремиер, " В развитие", 08.04.2024 г.

14:35 | 8 април 2024
Обновен: 12:29 | 10 април 2024
Автор: Даниел Николов

Европейската тематика ще бъде изместена от националната на изборите 2 в 1 в България, като това няма да е прецедент. Европейските теми не се обсъждат достатъчно в страната, не се познават добре, което пречи на изработването на национална позиция по проблемите пред съюза. Това коментира Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и бивш вицепремиер, в предаването " В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Ако изборите минат в това да си говорим за служби и назначения или уволнения, даже за Шенген или еврозоната - които са български, а не европейски теми - ще бъде много жалко. Европа в момента говори за по-голяма икономическа независимост, повече конкурентноспособност, как да се помогне за цифровия преход, така че да бъде по-успешен в страните-членки, как може цената на Зеления преход да бъде поносима и да има добри резултати. Това са темите, които тотално отсъстват от вътрешния политически дебат. Тези неща се случват, независимо дали ние ги дискутираме или не - ако искаме да им влияем, трябва да са част от кампанията."

По темата за Зеления преход правителството не води диалог със социалните партньори или с обществеността. Това важи и за навлизането на дигитализацията, като в страната липсва и дебат по темата как тя може да бъде от полза за гражданите, каза Калфин.

"Има много неща, които се случват и България има интерес да участва активно в тях, не да ги следва, и в някои теми все още се държим като страна-кандидат."

В коментар за влизането в еврозоната, Калфин коментира, че датата на членство и забавянето не са толкова важни, "ако има смислена и целенасочена подготовка".

Не е добре, че се фокусираме върху дати, каза Калфин. "Членството в еврозоната означава различна икономика, висока производителност и по-високи доходи, сравними със средните европейски равнища. Темата е как да достигнем до тях, а не на коя дата точно ще влезем."

България ще стане член на еврозоната, когато икономиката покрие формалните изисквания; за разлика от еврозоната въпросът за пълното членство в Шенген е изцяло политически, каза Калфин.

Какви са предизвикателствата пред ЕС след изборите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.