В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бъдещето на електромобилите нито е оптимистично, нито достъпно

Калоян Желев, автомобилен експерт, „В развитие“, 02.04.2024 г.

16:00 | 2 април 2024
Обновен: 22:30 | 2 април 2024
Автор: Антоанет Василева

Във Великолепната седморка Tesla беше в компанията основно на финтех компании, които се характеризират с много висока иновационна сила, докато в автомобилната индустрия Tesla не се обуславя с голям технологичен пробив. В този смисъл ореолът на иновационност при Tesla можеше да бъде интересен само в един кратък преходен исторически момент, в който се гледаше на тази технология като на пробив, докато всъщност тя не е. Това заяви Калоян Желев, автомобилен експерт в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

„Прашецът по крилете на Tesla падна и оттук насетне техният полет ще бъде по-труден.“

Последното десетилетие е периодът, в който Tesla набра голяма сила и се превърна от четвъртостепенен маргинален автомобилен производител в сила, с която всички се съобразяват или поне така изглеждаше. Преди около 10 години електромобилите изглеждаха като панацея за бъдещето на автомобилната индустрия и приличаха на идеалния наследник на двигателите с вътрешно горене. С натрупването на повече информация относно всички ефекти на електрификацията върху автомобилната индустрия започна да става ясно, че всъщност ситуацията не е толкова оптимистична, колкото изглежда. Оказва се, че сме си правили сметка само за една част от истинския отпечатък на тази колосална индустриална миграция от един енергиен източник към друг, коментира Желев.

„Когато погледнахме електромобилите през призмата на целия им жизнен цикъл, стана ясно, че те нито са толкова чисти, нито толкова нулево емисионни, за колкото бяха представяни.“

С натрупването на всички тези данни започна да се оформя един сериозен скептицизъм под формата на голямо предизвикателство към консенсуси по отношение на електрическите автомобили. Електромобилното бъдеще нито е толкова оптимистично, нито достъпно. Това обаче не означава, че електромобилите не са добре дошли в много сценарии за употреба, при които те са чудесна алтернатива за по-кратки разстояния, където има ефективност и бизнес обосновка, изтъкна Желев.

В този сложно оформил се контекст от една страна на много силен проелектромобилен импулс, на крилете на който Tesla успяха за кратко време да заприличат на конструктивен разрушител. Противопоставянето на електрическите и традиционните автомобили е напълно безсмислено, защото двете технологии на практика са връстници. Електрическият двигател и батериите с течен електролит са изобретения на повече от 200 години. Всъщност тази технология не е толкова революционна, а има силен тласък за осмислянето ѝ, подчерта още Желев.

Според Желев противопоставянето на двете технологии беше един от катализаторите на успеха на Tesla. От друга страна, не трябва да забравяме, че автомобилният пазар е един от най-тежко регулираните и конкуренцията между продукти със сходни качества съвсем не е свободна. В тази връзка една от ключовите причини за успехите на Tesla е, че те са най-силни там, където има субсидии и за електрически автомобили. Привидността на бърз и зашеметителен успех всъщност беше доста крехка и се базираше на фактори, чиято устойчивост се приемаше за даденост, а се оказа, че тя далеч не е такава.

В представянето на Tesla и зад последните събития стоят и причини, които не са само технологични или пазарни. Като водеща от тях Желев очерта това, че от самото начало на проекта заводът на Tesla в Германия срещна немалка съпротива от местното население. Пречистването на отпадните води от автомобилното производство не е на нивото на предварителните проучвания, тъй като замърсяването е с до 6 пъти по-високо от предписаното по проект. Това предизвика много сериозни негативи за Tesla в Германия.

“Tesla като американска компания във всеки е момент е готова, както да се възползва от всички позитиви на имиджа на САЩ като геополитически лидер, така и да консумира негативите. Поведението на американската държава предизвиква меко казано противоречиви реакции по много линии. Tesla консумира резултата от противоречивата геополитическа линия на САЩ в пълен размер.“

Излизането на Tesla от Великолепната седморка е резултат от различни тенденции, които се движат често в притовоположни вектори. По тази причина бъдещето е абсолютно невъзможно за предсказване, смята Желев.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.