В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Подобряването на инфраструктурата е ключова за развитието на споделената мобилност

Радослав Маринов, ръководител по маркетинг и продажби в Top Rent A Car, във "В развитие", 22.03.2024

18:32 | 22 март 2024
Автор: Галина Маринова

Електрически велосипеди, снабдени с иновативна геофенсинг технология и разположени на виртуални стоянки, вече са на разположение на жителите и гостите на град Варна, като интересът вече е изключително голям и само за няколко дни в приложението са регистрирани 2500 души. За да добие услугата по-голяма популярност и хората да свикнат с използването велосипеди, от ключово значение е да има добре развита и свързана подходяща инфраструктура. Това каза Радослав Маринов, ръководител по маркетинг и продажби в Top Rent A Car, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Гостът коментира темата за споделената мобилност в съвременните градове и развитието на градската среда във Варна по повод новината, че Top Rent A Car стартира своя нов проект в град Варна. Първата услуга за споделени електрически велосипеди в региона, която носи името Top Mobility. Велосипедите ще са разположени на множество локации в града, улеснявайки достъпа до тях на всички желаещи да използват услугата. 

Top Rent A Car е с 20-годишна история в краткосрочното отдаване на автомобили под наем, но предлагаме и оперативен лизинг, както и лекотоварна гама. Начинанието с електрическите велосипеди бе една органична крачка в търсенето на разширяване, каза още Маринов. "Буквално вчера отворихме първия си офис в чужбина, като на летището в Букурещ отдадохме първия автомобил. Тоест, едната посока за разширяване на услугите е в чужбина, а другата е тази първа крачка, която направихме със споделените електрически велосипеди. Целта ни е да се превърнем в компания за предоставяне на всякакви услуги за мобилност". 

"Въпреки че 70% от работата на Top Rent A Car е в столицата, нашият централен офис се намира в град Варна. Тук сме започнали и тук се намира голяма част от нашия търговски екип, колцентър, маркетинг и други ключови звена за компанията. Това е град, който познаваме изключително добре и е много подходящ и като мащаб, за да стартираме точно тук своята услуга с електрически велосипеди, за да успеем да я надградим, да я прецизираме и да я пуснем и в другите големи градове в страната". 

За момента велосипедите във Варна ще се използват в по-малък район - в Синята зона на града - като впоследствие обхватът ще се увеличи и ще се включат и по-отдалечените квартали, обясни Радослав Маринов.  

"Първоначалният интерес на варненци е изключително висок. През трите дни, през които бяхме на входа на Морската градина, въпреки че е средата на месец март, когато е малко по-студено и дори единия ден валеше дъжд, имаше много хора. Те се интересуват, теглят приложението - вече има над 2500 регистрирани варненци в него".

Велосипедите ще бъдат подходящи и за туристите през по-топлите месеци, но целта на компанията е по-дългосрочна, подчерта гостът. "Това е и причината да ги пуснем през месец март. Искаме да убедим хората да използват целогодишно услугата. Летният сезон и туристите не са нашият фокус".

Велосипедите се предлагат с т.нар. геофенсинг технология - на картата имаме разположени виртуални стоянки, като идеята е човек да вземе велосипеда от такава стоянка и да го върне на същата или на друга такава. Тези стоянки са подбрани на най-комуникативните места във Варна, където идеята е и да не пречат на пешеходен или друг трафик, като по този начин ще улесним придвижването и възприятието на хората за този тип услуга. Това е едно от нещата, върху които трябва да се работи, каза Маринов.

"В Западна Европа е изключително популярно да се премахне едно паркомясто, където може да се разположи само един автомобил и на негово място да се направи зона за споделени превозни средства, която може да побере над 20 такива".

Водещо препятствие пред по-широката употреба и популярността на велосипедите като начин за придвижване, посочи събеседникът, е инфраструктурата. "Хората не виждат инфраструктурата да е на нужното ниво" и точно в тази посока работи компанията, като вече са стартирани няколко инициативи.

Въпреки че ние желаем да има повече велоалеи и мрежата да е по-свързана, това не означава това да бъде за сметка на пешеходните пространства или по някакъв начин да се ограничават хората, а напротив - целта е да се дава възможност на хората да използват други начини за придвижване, които са по-ефективни. 

Има ли подходяща инфраструктура за любителите на велосипедите във Варна? Каква е таксата за използване на велосипедите? Как ще бъдат обезопасени велосипедите срещу кражби и вандализъм? В кои градове ще се насочи услугата след Варна? Ще бъдат ли обхванати и по-малките градове? Какви са икономическите и социални ползи от споделената мобилност с велосипеди?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.