Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български производител на велосипедни рамки се готви да покори Европа

Иван Стратиев, изп. директор на Cycle Gets и Антон Настев, съосновател, главен инженер и акционер в Cycle Gets, в "Бизнес старт", 23.02.2024

12:50 | 23 февруари 2024
Обновен: 22:54 | 23 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Българският производител на алуминиеви рамки за велосипеди Cycle Gets („Сайкъл Гетс“) планира да постигне петкратен ръст на приходите в следващите 5 години. Компанията цели да се възползва от продължаващия ръст в търсенето на електрически велосипеди, както и от отличните перспективи за товарните е-велосипеди. Също така Европейската комисия има амбициозни планове за развитие на велосипедния пазар в ЕС, като целта е годишните продажби в единната общност да достигнат 30 млн. велосипеда до 2030 г. Това заявиха Иван Стратиев, изп. директор на Cycle Gets и Антон Настев, съосновател, главен инженер и акционер в Cycle Gets, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Българската компания, чиято производствена база се намира в София, произвежда алуминиеви рамки главно за електрически велосипеди (близо 90% дял), като основните й пазари са в Европа. Дружеството вече има споразумения с едни от най-големите европейски производители на велосипеди, като повечето му клиенти досега са стартъпи, които пробиват с нови продукти. Компанията доставя рамки и за български производители.

„Нашите планове са амбициозни – искаме да постигнем петкратен ръст в следващите пет години. В момента се движим с този темп на развитие и предвид предварителните договорености, които имаме с нашите клиенти, това изглежда ще се случи. Търсим финансиране (инвеститори), с които да обезпечим планирания растеж,“ каза Иван Стратиев.

Cycle Gets от известно време произвежда рамки и за товарни е-велосипеди.

Виждаме как ограничават автомобилите с двигатели с вътрешно горене в централните части на градовете и тези зони се приспособяват за пешеходци и велосипедисти. Големи компании като „Дойче пост“ вече инвестират във флотилии от товарни велосипеди, които да обезпечават нуждата от „доставки от последната миля“ (last mile solutions). Това силно ще повлияе на търсенето на товарни велосипеди. За нас този сегмент е интересен, защото доставката на подобен велосипед от Азия е изключително скъпа, сподели Антон Настев.

Неотдавна Европейската комисия прие меморандум, който поставя основите за развитие на велоиндустрията в следващите години, поставя и цел за годишно потребление от 30 млн. велосипеда в ЕС до 2030 г. спрямо сегашните нива от 21-22 млн. В тази връзка се стартират много програми, които подпомагат развитието на сектора и са насочени към локално производство с локални доставчици за локални потребители. Имаме интерес към тези програми, каза още Настев.

През 2023 г. целият велосипеден сектор претърпя тежки щети. Спадът беше в резултат от по-високото търсене по време на Covid кризата. За кратък период потреблението отбеляза скок, последва спад на търсенето, но производствените капацитети продължиха да се развиват и в момента още има свръхпроизводство по цялата верига. Това доведе дори до фалити на някои производители на велосипеди в глобален мащаб, обясни Иван Стратиев.

„Нас тази криза ни засегна по-малко, защото ние сме по-скоро стартъп, а и сме едва третата фабрика за производство на алуминиеви рамки в Европа. Европейските производители се възползваха от това и пренасочиха към нас част от поръчките си. Така успяхме да реализираме три пъти по-голямо производство през 2023 г. спрямо 2022 г., в рамките на тази криза".

Предимствата ни са свързани с това, че предоставяме по-кратки срокове на доставка и така се спестяват транспортни разходи. Наши клиенти са и много стартъпи в Европа, които предпочетоха в тази ситуация да имат по-бърз и кратък старт на техните продукти. Отделно, европейските потребители предпочитат да потребяват стоки, произведени в Европа, което е свързано и с устойчивостта на бизнеса, каза още Стратиев.

Намалялото потребление на велосипеди през 2023 г. е продиктувано и от глобалната мащабна криза, която в момента е във всички индустрии. Спадът е около 10%, като ние очакваме пазарът да се възстанови в следващите 1-2 години и да се върне устойчивият ръст на велосипедната индустрия, сподели събеседникът.

Антон Настев говори за основните предизвикателства при производството на алуминиеви рамки за велосипеди. Това производство е изчезнало от територията на Европа преди повече от 20 години и липсваха съответните специалисти, каза гостът.

„Минахме през трудни времена, както по отношение на инженери, така и за работници, които се занимават с изключително специфичен ръчен труд. На мен ми се наложи да се науча да заварявам по конкретен метод. Прекарах известно време във фабрика за производство на рамки в Тайван, заварявайки рамо до рамо с филипинци. Впоследствие предадох на опитни български заварчици спецификата, която е необходима за производство на велосипедни рамки. Вече имаме много стабилна основа и хора, които могат да обучават други хора.“

Гостите коментираха и въпроса какви са шансовете европейските производители на велосипеди, части и компоненти да се възползват от нарасналото геополитическо напрежение по света, икономическата фрагментация, скъсяването на веригите на доставки и стратегията за минимизиране на риска спрямо Китай от страна на западните икономики.

Минимизирането на риска е закономерен процес, който тече в момента. Тук говорим основно за зависимост от транспорт и доставки, които стават все по-малко сигурни. Ние, европейците, трябва да гледаме в посока на това бизнесът да бъде устойчив. Нашите клиенти вече комуникират към нас много силно това: стоките, които са на европейския пазар, да бъдат произведени в Европа. Това иска потребителят и ние се възползваме, заяви Иван Стратиев.

Произведените в Азия велосипеди не заемат основен дял в продажбите в Европа и това се дължи главно на политиката на Европейската комисия. Има мита, които ограничават вноса на сглобени велосипеди от Китай, както и на определени компоненти. Статистиката показва, че годишното потребление на велосипеди в Европа е 20-22 млн., като 16-17 млн. са сглобени на континента. Останалото е внос от Азия, обясни Антон Настев.

„Ние доставяме рамки основно за електрически велосипеди, а там нямаше спад през 2023 г. и ръстът продължи. Ако продажбите на велосипеди в Европа са намалели с 10-11 %, то при е-велосипедите има ръст от 5%.“

Нашите очаквания са пазарът на велосипеди да се възстанови и пост-ефектът от пандемията и последвалата криза да се неутрализира. Така отново ще стигнем до стабилни производствени нива и ясна прогнозируемост, каза гостът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.