В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Индийският премиер Моди продължава с коридора Близък изток-Европа въпреки конфликта

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 14.02.2024 г.

14:52 | 14 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Министър-председателят Нарендра Моди сключи споразумение с Обединените арабски емирства за продължаване на работата по голям търговски коридор, който да свързва Индия през Близкия изток с Европа, въпреки разрастващия се регионален конфликт, породен от войната между Израел и „Хамас“.
Моди се срещна с лидера на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян във вторник в Абу Даби, където войната и конфликтът в Червено море са били силно застъпени в дискусиите, според индийския външен министър Виная Куатра. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Двамата лидери обаче се съгласиха да направят първата стъпка за въвеждане в експлоатация на част от амбициозния икономически коридор Индия-Близкия изток-Европа IMEC.

Въпреки че конфликтът в Газа и ситуацията в Червено море продължават да будят загриженост и двамата лидери продължават да наблюдават и обменят бележки по тези въпроси, „също толкова важно е да се гарантира, че икономическото сътрудничество ще продължи да се развива и ще запази темпото си“, заяви Куатра пред репортери в Абу Даби в сряда.

Коридорът Индия-Близкия изток-Европа - изтъкван от САЩ и техните съюзници миналата година - е амбициозна мрежа от кораби до железопътни линии, която трябва да свърже Индия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания и Израел. Проектът има за цел да стимулира търговията и да ускори превоза на стоки, въпреки че се разглежда и като начин да се противодейства на влиянието на Китай и на огромните инвестиции в инфраструктурата в региона.

Предложен нов търговски маршрут от изток на запад

По време на пътуването на Моди бяха постигнати също така споразумения за двустранен инвестиционен договор и ангажименти за съвместна работа в областта на електрическата връзка и цифровата инфраструктура, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Индия.

Във вторник министър-председателят се обърна към хиляди индийци, живеещи в страната от Персийския залив, като приветства връзките между двете страни и нарече лидера на ОАЕ свой брат. В сряда Моди трябва да открие първия хиндуистки храм в ОАЕ.

След пътуването си до ОАЕ индийският лидер ще посети Катар и се очаква да се срещне с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Пътуването следва дни след като Катар освободи осем бивши служители на индийския флот, които бяха осъдени на смърт за предполагаем шпионаж. Моди лично е участвал в подпомагането на освобождаването на мъжете, заяви по-рано тази седмица външният министър на Индия.

През януари инфлацията в Обединеното кралство беше по-ниска от прогнозираната, като основният ценови натиск не се повиши толкова, колкото се опасяваха пазарите и Английската централна банка, пише още Bloomberg.

Потребителските цени се повишиха с 4% в сравнение с предходната година, със същия темп като през декември, съобщи в сряда Службата за национална статистика. Очакванията на Английската централна банка и икономистите от частния сектор бяха инфлацията да се повиши до 4,1%.

Инфлацията при услугите, която е по-пряко свързана с вътрешните разходи, се ускори до 6,5% през януари. Английската централна банка прогнозираше 6,6 %, като темпът на инфлация ще остане доста по-висок от този на основните стоки.

Въпреки че се очаква общата инфлация да продължи да се понижава - увеличението на сметките за енергия и базовите ефекти доведоха до повишаване на цените през миналия месец - длъжностните лица подхождат предпазливо към облекчаване на политиката на фона на продължаващото напрежение на пазара на труда и признаците, че икономиката се активизира.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.