В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Не се наблюдава тенденция на съкращаване на служители в IT сектора у нас

Александра Мечкова, гл. изпълнителен директор на Телерик Академия, „В развитие“, 17.01.2024 г.

16:34 | 17 януари 2024
Обновен: 16:45 | 17 януари 2024
Автор: Антоанет Василева

Ръстът, който наблюдаваме, се дължи на интереса за стартиране на кариера в IT индустрията. Много хора намират обучението в Телерик Академия като единствения начин това да се случи бързо и качествено. Около 83% от хората в програмите на Академията се преквалифицират, идвайки от друга индустрия, а средната възраст е около 30 г. Индустрията има нужда от талант – от една страна от изцяло нов, който да се присъедини към сектора, но през програмите минават и хора, които искат да надградят своите професионални квалификации. Това заяви Александра Мечкова, гл. изпълнителен директор на Телерик Академия в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„Донякъде контролираме растежът, който се случва, за да бъде съобразен с реалните нужди на пазара - талантът не трябва да залива пазара, а да бъде добре премерен.“

За изминалата 2023 г. Мечкова посочи, че близо 6500 човека са изразили желание да участват в програмите на Телерик Академия, а завършили са около 500-600. Селекцията се състои от попълване на кандидатура, мотивационна част и технически тест, за който Академията помага безплатно при подготовката – а ако се налага се провежда и интервю, за да се уверят в правилната мотивация на кандидата. Програмата продължава 6 месеца със сериозна заетост и висок интензитет.

„В момента разработваме и формат, който да дава по-голяма гъвкавост и да позволява човек да се обучава със собствено темпо, но разбира се - ще отнема много повече време.“

Според Мечкова най-търсените програми от кандидатите са старт в IT индустрията свързан с програмиране, програми за работа с данни, инженери на данни и изкуствен интелект – всичко, което е най-търсено от компаниите.

Измерването на успеха след приключване на програмата зависи от успеха на организацията и това колко бързо обучаващите се си намират работа. Традиционно статистиката показва, че до 6 месеца всички завършили курса успяват да си намерят работа. По време на периода след COVID, когато всички компании осъзнаха, че се нуждаят от незабавна дигитализация – в рамките на 1-2 месеца 80-90% от завършилите си намираха работа. В момента индустрията достига етап на по-устойчиво развитие и се наблюдава период от 6 до 8 месеца, в който активно търсещите, си намират работа в сектора, коментира Мечкова.

Всяка програма, за да бъде създадена и пусната, трябва компаниите да имат нужда от талант с такъв профил. Над 260 компании са работили с Телерик Академия за преквалифициране, за надграждане на уменията на техните служители и за намиране на нов талант. В процеса на програмата срещаме компаниите заедно със студентите, които се обучават, с идеята и двете страни да се опознаят, отбеляза Мечкова.

По отношение на плановете на Телерик Академия за 2024 г. Мечкова заяви, че са обвързани с развитието на индустрията. Очакваният ръст за тази година е между 10-12% и от гледна точка на програмите за кариерен старт „не мислим да увеличаваме броя им“. Ще акцентират върху програми за надграждане на уменията на настоящи служители, тъй като с навлизането на нови технологии дори и опитните кадри трябва непрестанно да надграждат своите знания, като планираният растеж е около 150%.

„Не на последно място разглеждаме и възможността за излизане извън България, тъй като форматът, който предоставяме доказано работи и го определяме като „успех в мащаб“, който може да бъде репликиран и на други географии.“

Според Мечкова не се наблюдава тенденция на съкращаване в IT сектора, а по-скоро стабилизиране – повечето компании са по-премерени в растежа и по-прецизно избират служителите си.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.