В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След мрачната 2023 г. за пазара на сливания и придобивания, очакваме завръщане

Мартин Паев, изпълнителен директор на "Сортис инвест", във "В развитие" 15.12.2023 г.

18:45 | 15 декември 2023
Обновен: 15:45 | 11 март 2024
Автор: Георги Месробович

Изминаващата година големите банки определиха като мрачна година за сливанията и придобивания. В САЩ и Европа се наблюдаваха спадове в сливанията и придобиванията от около 20%, което е значителен процент, но е имало и по-трудни години. През 2022 г. се наблюдаваше понижение на броя сливания и придобивания, но повишение на стойността, а през 2023 г. се наблюдаваше спад и по двата показателя. През 2024 г. очакваме завръщане, като капиталовите пазари са близко до пиковите си нива, а с намаляването на лихвените проценти ще продължат да растат, това коментира Мартин Паев, изпълнителен директор на "Сортис инвест",  в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Изминаващата година големите банки определиха като мрачна година за сливанията и придобивания. В САЩ и Европа се наблюдаваха спадове в сливанията и придобиванията от около 20%, което е значителен процент, но е имало и по-стръмни години, каза Паев. Той допълни, че очаква запазване на сегашното положение през 2024 г., като няма да се наблюдават резки ръстове или спадове, но ако видим сваляне на лихвените проценти, това би дало тласък на сливанията.

Войната в Близкия Изток няма да окаже същото влияние на сектора, както войната в Украйна, каза гостът. Като руската инвазия се отрази негативно и на източна Европа, тъй като инвеститори от Запада решиха, че тя е рискова.

Графика изготвена от „Сортис инвест“ показва, че в Хърватия и Чехия се наблюдава голям спад на сливанията и придобиванията с над 30%, като графиката отчита само сливанията и придобиванията на мажоритарен дял. Това понижение се дължи на войната в Украйна и повишението на лихвените проценти, обясни гостът.

От друга страна в Полша и Словакия се наблюдава малък спад, като гостът предупреди, че данните съпоставят сливанията и придобиванията през цялата 2022 г. и данните за 2023 г. до декември, което означава, че до края на годината може да се намалят спадовете.

Гостът обясни, че интересът към рисковите инвестиции не е изчезнал, но паричните политики имат голям ефект над него, тъй като оказват влияние на финансирането.

„Във финтех сектора имаше доста сериозен спад, след това вече се забеляза стабилизиране. В това отношение вярвам, че 2024 г. ще бъде по-добра.“

Когато се съпостави броят сделки на 1 милион души население, то тогава виждаме, че България има сравнително добра активност за източна Европа, но изостава в пъти от средното за Европа и САЩ. Държави като Словения и Хърватия се справят по-добре, но това се дължи на съседните на тях страни, обясни гостът.

Най-горещият сектор е технологичният сектор, като едно от най-големите придобивания на годината между Broadcom и VMware, на стойност 75 милиарда долара, директно се усети и в България, като компанията съкрати 200 от работниците на VMware.

През 2022 г. се наблюдаваше понижение в броя сливания и придобивания, но повишение на стойността, като гостът обясни, че през 2023 г. се наблюдаваше намаление и по двата показателя. Според него през 2024 г. ще се види завръщане, като капиталовите пазари са близко до пиковите си нива, а с намаляването на лихвените проценти ще продължат да растат.

„Има няколко основни тенденции (в България). Едното е нещо, което за съжаление още не е приключило, излизане на чуждестранни инвеститори. Тази година имаше няколко такива сделки. Другата тенденция е свързана с технологичното развитие. Там най-вече са сделки в сектора на private equity – рискови инвестиции; Също така ефектите от войната в Украйна продължават. Все още има разместване на активи. Напоследък много активно се говори за това, че Лукойл ще бъде продаден, това естествено е резултат от геополитическата ситуация.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.