В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Български производители на мебели, с висока автоматизация, изнасят за Италия

Йонко Чуклев, финансов анализатор и съосновател и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика, във "В развитие" 04.12.2023 г.

16:00 | 4 декември 2023
Автор: Георги Месробович

Търговските отношения на България с Италия ще продължат да растат. У нас внасяме машинни компоненти от Италия, а България изнася мебели за средиземноморската страна, което се дължи на високата автоматизация, спрямо региона, в който се намираме. Италия, от своя страна, се справя добре и с научно развойната дейност, но големият проблем е шестте милиона италианци, които работят извън страната, това коментира Йонко Чуклев, финансов анализатор и съосновател и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Още е рано да се ликува, след данните, които показаха 0,1% ръст на БВП, вместо стагнация, в Италия, каза Чуклев. Той обясни, че му прави впечатление по-големият оптимизъм сред инженерите, с които работят, в Италия, спрямо тези в Германия. Законът за стимули и инвестиционният държавен фонд, въведени от правителството на Мелони, цели да запълни празнината във веригата на доставки, стимули за мебелния бранш и защита на интелектуалната собственост в страната.

Гостът допълни, че Италия се справя добре и с научно развойната дейност, но големият проблем е шестте милиона италианци, които работят извън страната. А италианци намират бюрократични трудности при отварянето на свои бизнес в страната и предпочитат да го развиват другаде.

Гостът смята, че търговските отношения на България с Италия ще продължат да растат независимо то ситуацията. Той обясни, че у нас внасяме машинни компоненти от Италия, а България изнася мебели за средиземноморската страна, което се дължи на високата автоматизация, спрямо региона, в който се намираме.

„Когато колегите започнаха да работят с малко по-напреднали технологии; още от софтуера и проектирането на мебели през това се работи по задание конкретно на клиента и според неговите спецификации. Аз мисля, че българските производители на мебели си намериха доста добра ниша, включително и на италианския пазар и за това, отново мое мнение, че на браншовата камара на мебелната промишленост и нейните членове ще чуваме доста интересни новини и успехи идните години.“

Относно отношението на Италия за регулациите на изкуствения интелект (ИИ). Гостът обясни, че трябва да се проследи срещата на Г-7, за която Мелони каза, че основната тема на дискусия ще е изкуственият интелект.

В Италия има голямо желание от младите хора да работят в държавния сектор, но предлагането на такива позиции е диспропорционално малко. Според гостът, ролята на Мелони е да стимулира занаятчиите и производителите в страната, тъй като компаниите, с голяма история, са тези, които са развили Италия до сегашното и състояние.

„Резки ходове не мисля, че може да очакваме, но това, което ми е надеждата, че поне в идните 10 години ще върне средните италианци към основите им – предприемачеството.“

Moody се отказа от понижение на кредитния рейтинг на Италия.

“Какво означава по-ниският кредитен рейтинг? Означава по-големи разходи за лихви, тоест вместо една държава да харчи за здравеопазване, образование тя трябва да харчи повече за лихви по дълга си. И примерно догодина, когато каже искам да заделя бюджетен дефицит над маастрихтските критерии, той ще бъде скандално скъп; Всички тези дефицити да се инвестират в продуктивни инвестиции, а не в потребление.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.