В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ханой тепърва ще трябва да балансира в една сложна външнополитическа трилема

Владимир Шопов, политолог и анализатор, във "В развитие", 30.11.2023

15:55 | 30 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Ханой тепърва ще бъде изправен пред задачата за балансиране на различните линии на сътрудничество във външната си политика. Страната е изправена пред трилема. Основните държави, с които трябва да намери златно сечение са Русия, Китай и САЩ. Виетнам е уникален, защото за повечето други държави в региона тази задача е с по-ниска степен на сложност. Те се опитват да развиват тези външнополитически отношения в паралелни и недокосващи се линии. Това каза Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Виетнам продължи да развива отношенията си с Русия и дори в момента се подготвя съвместен проект за институт за изучаване на ядрената енергия, а руският културен център във Виетнам ще бъде превърнат в регионален център за изучаване на руския език и култура. Исторически отношенията с Русия са трудни, но на политическо ниво има много близки отношения между двете комунистически партии, ръководещи страните, каза Шопов. 

Той обаче подчерта, че икономически Китай е много важен за Виетнам. "Почти една четвърт от търговията е с Китай. От друга страна, за да осъществи мечтата за превръщането си в следващия производствен хъб, Ханой почти еднозначно ще разчитат на САЩ".

"Към настоящия момент Виетнам все още не се опитва да балансира тези отношения и да търси еднозначно решение на тази трилема. Опитват се паралелно да развиват тези отношения, но това ще става все по-трудно и само до година-две ще бъдат изправени пред трудни казуси, при които ще трябва да вземат решения коя страна да подкрепят. Тези сложни и деликатни ситуации ще се увеличават и ще видим до колко виетнамците ще се справят".

На въпроса как Виетнам е успял да се издигне до това ключово място и да стане обект на ухажване от толкова много страни Шопов обясни, че това е резултат не толкова стратегическо маневриране, а е следствие на процесите в китайската икономика. "Това е ключовият фактор и може би е резултат от това, че ключови държави, които са част от политическия запад още преди десетилетия започнаха да търсят производствена диверсификация, още преди да започне последната вълна от проблеми в китайската икономика. Това даде на Ханой известно време да прецизира и калибрира своите усилия за привличане на тези инвестиции".

Гостът все пак предупреди, че погледнато исторически и други държави са били в подобна позиция, но не са успели да развият тези възможности успешно, като пример за такъв случай е Тайланд, който преди 20 години се е движел в същата посока. "Важно е да видим до каква степен Виетнам ще успее да се възползва от тази ситуация. Едно голямо предизвикателство, например, е свързано с инфраструктурата". 

Шопов каза, че изграждането на големи инфраструктурни проекти като летища и ЖП-гари е от ключово значение и е трябвало да започне още преди седем-осем години, а вместо това то в момента е в началната си фаза. "Това е закъснял ход и идва да покаже, че тази възможност може да бъде изпусната, ако не успеят да решат няколко сложни казуса едновременно".

Защо поевтиняха така драстично ценните книжа на Alibaba? Ще видим ли по-ярко завръщане на Джак Ма през следващите една-две години? Как бизнесменът показа отново своят предприемачески нюх? Постигнаха ли местните китайски власти своята цел в намесата си в компанията и лично в живота на основателя Ма?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.