В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турция преговаря с Китай за строеж на АЕЦ близо до границата с България

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, 15.09.2023 г.

16:06 | 15 септември 2023
Обновен: 16:15 | 15 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Турция твърди, че е близо до споразумение с Китай за изграждането на нова атомна електроцентрала, близо до границите ѝ с България и Гърция. Това евентуално ще бъде третата атомна електроцентрала в Турция и ще ѝ помогне да намали вноса на нефт и газ, като се очаква преговорите да бъдат приключени до няколко месеца. Това коментира Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

През следващата седмица очакваме посещението на турския президент Ердоган в Ню Йорк, където той ще участва в Общото събрание на ООН. По време на посещението си той ще се срещне с колегите си от Гърция и Израел.

Също през следващата седмица очакваме Турската централна банка да продължи агресивното повишаване на лихвените проценти на заседанието си в четвъртък.

Миналия месец тя шокира пазарите с най-голямото си повишение на лихвите от години насам, което беше от 750 базисни пункта, с което референтната лихва достигна 25%.

Този път Standard Chartered прогнозира повишение с 500 базисни пункта, позовавайки се на ключовия обрат в политиката на президента Ердоган.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.