В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейската комисия закъсня с мерките за електрическата мобилност и Китай

Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили, във "В развитие", 15.09.2023

17:43 | 15 септември 2023
Обновен: 18:22 | 15 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Китай неминуемо ще бъде единият от двамата печеливши на пазара на електромобили, защото успя да изпревари всички европейски производители. Европейската комисия дори закъсня, защото заложените субсидии, от които китайските производители се възползват, осигуряват достъп на Китай до големия европейски пазар. Това каза Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Потребителите в България все още са скептични и не осъзнават, че електромобилите са бъдещето, каза още Левков. Всички заблуди и мантри, които се разпространяват в общественото пространство по повод електрическата мобилност, в крайна сметка забавят възприемането й, а това е огромна индустрия, която дава огромна възможности за развитие на България. Има възможност България да заеме достойно място на картата на електрическата мобилност на Европа и на света. Ние вече сме на тази карта, но би било добре да се придвижим още напред.

Помолен да коментира значението на субсидиите за завоюване на пазарни дялове от различните производители на електромобили в света гостът каза, че би следвало да се разглеждат отделно китайските субсидии, европейските такива и българските. По отношение на българските той каза, че такива няма и "нещатa са замръзнали от пет години". 

Европейските субсидии "леко са изкривили пазара", каза още Илия Левков. "Субсидиите трябва да бъдат временни - за година-две до три години, докато се стигне до точката на пречупване. Докато електромобилите не започнат да се възприемат като алтернатива, да бъдат разпознаваеми и бизнесът да инвестира в тази покупка". 

Китайските субсидии пък дадоха предимство на китайските автомобили в рамките на Европейския съюз и те развиха своите производства далеч пред своите конкуренти в ЕС. За това ходът на Европейския съюз сега е закъснял, обясни Левков. Той обаче подчерта, че факторите, благодарение на които Китай е отбелязал толкова драстичен напредък в областта на производството на електромобили, са няколко. Един от тях е напредналото производство на батерии.

"Основното производство е в Китай. Това е огромно предимство за китайските електромобили, защото имат готов, гарантиран продукт на пазара, за да го вложат в своето производство". 

Освен това европейските потребители се увериха, че митът, че в Китай се произвеждат некачествени продукти, вече е развенчан. Те успяха да произведат изключително качествени електрически автомобили, подчерта събеседникът. 

На въпроса доколко наблюдаваме нелоялна търговска практика от страна на китайските производители на електромобили Левков каза, че не е напълно съгласен с подобно определение. “Напротив пазарът продължава натиска си и това, че европeйските производители са закъсняха със своите продукти, много сериозно ги наказва. Всеки, който не е адекватен на пазара, няма да се спаси. В крайна сметка китайските производители направиха невероятно качествени автомобили, правят нужните подобрения. Мерките, които се взимат на политическо ниво, не са и никога не са били пазарно решение, което работи в негова полза”.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.