В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Населението на Африка ще достигне 4 млрд. души в следващите 75 години

Африка ще е в първите редици на икономическата експанзия в следващите 20 до 40 години.

17:55 | 28 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Три години след като Замбия фалира по част от дълга си, страната обяви, че е постигнато споразумение с ключовите кредитори за преструктуриране на дълга на стойност 6,3 млрд. долара. Колин Колман – бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs за Субсахарска Африка и партньор в Insead business school коментира темата за дълговото бреме в Африка и икономическите проблеми на континента и техните решения.

„Населението се разраства значително и ще достигне от 1,4 млрд. сега до 4 млрд. души в следващите 75 години. Нивата на миграция също ще растат, а фактът, че икономиките изостават означава, че ще има голям натиск върху Европа, защото нататък ще се насочат повечето мигранти. Опасявам се, че без това глобално сътрудничество бихме видели значителна хуманитарна катастрофа, миграция към Европа и реакции на това. Така че трябва да видим растеж, подобрение на цените на суровините. По-рано споменахте за негативния ефект от забавянето на растежа в Китай, защото това има директно влияние върху пазарите и фискалните позиции в Африка.“ обясни Колман.

Той посочи, че са нужни промени в Южна Африка на фона на енергийна криза и високата безработица.

„Нужен е квантов скок, нужно е рязко откъсване от настоящата позиция. Защото на практика в момента имаме нулев икономически растеж, повечето икономисти прогнозират свиване или много лек растеж до около половин процент през 2023 г. Това никак не помага на нация, в която има 44% безработица. Още по-лошото е, че няма реална икономическа стратегия. Но всички новини са лоши, защото бизнесите в Африка са много устойчиви на кризи. „

Повече за предизвикателствата пред Африка вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развиете“ можете да гледате тук.