В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Круизният туризъм става все по-предпочитан от българите

Лий Хаслет, главен търговски директор на Celestyal, „В развитие”, 09.05.2023

18:19 | 9 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Тази година круизната индустрия почти достигна нивата от предпандемичната 2019-та година.  Интересно е, че международната асоциация на круизните кораби даде данни, че повечето кораби са се завърнали към плавания. Има силен интерес и ръст на българските туристи, които избират круизния туризъм. Освен това имаме български екипажи на корабите и в този смисъл можем да персонализираме изживяването. Това разказа Лий Хаслет, главен търговски директор на Celestyal, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„В нашата компания се готвим да надминем данните ни от 2019 г., така че е напълно вярно, че пътуванията с круизни кораби се завръщат”, подчерта Хаслет.

Що се отнася до това кои туристи са най-активни клиенти на круизните кораб, събеседникът отбеляза, че имат най-много клиенти от Северна Америка  - 35%, а 15% са от Латинска Америка и 34% са от европейски държави.

„Ние имаме наистина разнообразие на борда от 136 националности, което е покачване спрямо предните години, когато те бяха 77. Причината е, че има огромен интерес към гръцките острови, това е много гореща дестинация. През 2022 година се установихме и на българския пазар и сега гледаме на него като на един от нашите девет ключови пазара”, изтъкна Хаслет.

Глобалната инфлация оказа влияние върху цените на круизните пътувания и се наблюдава известен ръст. Но като цяло круизният бизнес е много конкурентен особено, когато навлизаме в ол инклузив зоната, защото предлагаме много добър продукт, отбеляза събеседникът.

За подобряване на въглеродния ни отпечатък се стремим да намаляваме използването на пластмасови изделия и инвестираме в нов флот, който е по-устойчив спрямо предходните, каза още Лий Хаслет.

Ще бъдат ли преразгледани ограниченията, въведени за круизните кораби от някои европейски пристанища и кои са най-популярните средиземноморски круизни маршрути може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.