В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дъждовете може да са забавили украинската контраофанзива

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 09.05.2023 година

15:12 | 9 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Основният опозиционен лидер в Турция обвини правителството на президента Реджеп Ердоган, че прикрива истинското състояние на икономиката и финансите на страната, като завърши кампанията си с разтърсващо послание преди оспорвания отблизо вот по-късно тази седмица. Това коментира Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водеща Веселина Спасова.


Стабилността на лирата е за сметка на валутните резерви 

Кемал Киличдароглу, кандидат за президент на опозиционен алианс, посочи , че официалните икономически данни не заслужават доверие и призова за разследване на турската фондова борса, която според него е била превърната "в инструмент за грабеж".
В интервю за "Блумбърг" той заяви, че ако бъде избран, неговото правителство ще създаде екип, който да оцени щетите и да разбере какво наистина се случва в икономиката.
Обвиненията могат да се окажат пагубни за страната, която има огромна нужда да възвърне доверието на пазара, след като политиките на Ердоган прогони чуждестранните инвеститори. Въпреки че централната банка не е обявявала официално никакви преки валутни интервенции повече от година, Bloomberg изчислява, че от декември 2021 г. до април миналата година тя е похарчила близо 177 млрд. долара за скрити операции на валутния пазар в подкрепа на лирата.

Инфлацията ще изпревари повишенията на заплатите в Обединеното кралство в по-голяма степен, отколкото във всяка друга страна от Г-7, показва проучване като Италия е на второ място. Заплатите, коригирани с ръста на цените, падат с повече от 3%, според Националната статистическа служба. Основните стоки като сметките за енергия и хранителните стоки поскъпнаха дори по-бързо от текущата основна инфлация от 10,1%, което стимулира пазаруването в супермаркети с отстъпки. Въпреки това в Италия нещата са още по-лоши, като реалните заплати падат с темп, по-близо до 6%. Още едно проучването поиска идеи за начини за подобряване на икономическите перспективи на Обединеното кралство.


Проучване за очакванията за тази година в икономиките на Г-7

Според руските окупационни власти новите дъждове са забавили началото на очакваната офанзива на Киев в Южна Украйна. Украинската страна обяви контранастъпление през пролетта, позовавайки се на теренните условия, а подготовката е приключила, заяви Киев в края на април. Миналия петък руската администрация започна евакуация на селата в близост до фронта. Според наблюденията на украинския генерален щаб първи са били изведени жителите, които са приели руско гражданство в началото на окупацията. Във войната си, започнала преди повече от 14 месеца, Русия окупира големи територии, особено в южната и източната част на Украйна. Като цяло Москва все още държи под свой контрол около 20% от украинската територия - включително Кримския полуостров, коментира Кирилова.


Руска окупация

UBS ще смени главния си финансов директор като част от по-широкото обновяване на висшия си управленски екип след поглъщането на Credit Suisse. Тод Тъкнър ще бъде финансов директор на UBS. Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Коернер ще се присъедини към изпълнителния съвет на UBS. Назначенията се случват в момент, когато двете фирми започват сложен процес на интеграция. UBS се стреми да приключи сделката на стойност 3 млрд. франка още този месец. Първоначално UBS ще управлява двете отделни компании майки. Всяка от тях ще има свои дъщерни дружества и клонове, ще обслужва своите клиенти и ще работи с контрагенти. UBS заяви, че ще обмисли "всички възможности" за швейцарския бизнес на Credit Suisse, като вероятно ще обяви това през следващите месеци.

Повече за водещите новини вижте във видеото.