В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Макрон предлага трудови реформи, за да потуши гнева срещу пенсионния закон

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие”, 18.04.2023 г.

14:57 | 18 април 2023
Обновен: 14:57 | 18 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Френският президент Еманюел Макрон предлага трудови реформи, за да потуши гнева на обществото породен от пенсионния закон. Макрон заяви, че иска да работи с профсъюзите за промяна на френските трудови правила на фона на пенсионната реформа, която предизвика широки протести и намали популярността на президента. Това е една от основните теми във вторник, коментирани от Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водеща Веселина Спасова.

Правителството ще направи предложенията на 14 юли, националния празник на страната. Самият Макрон призна, че повишаването на минималната пенсионна възраст не е било прието от обществото. Профсъюзите призоваха за още един голям ден на протести на празника 1 май - Деня на труда, коментира Кирилова.

Икономиката на Китай продължава да се възстановява. Растежът на брутният вътрешен продукт се ускори до 4,5% през първото тримесечие, което е най-бързият темп от година насам. Китайската икономика бележи този скок благодарение на увеличаването на потребителските разходи и на ръста на фабричното производство. Само през март продажбите на дребно нараснаха с 10,6%. През миналата година икономиката на страната бе повлечена надолу заради спада на пазара на недвижими имоти и ограниченията от ковид. Очаква се растежът да се ускори през второто тримесечие. Това ще доближи правителството до постигането на целта му за растеж за годината от около 5%.

В Судан продължава ескалацията на военните действия в борбата за власт между командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан и лидера на паравоенните сили в страната – Мохамед Хамдан Дагало. Суданската паравоенна групировка, изключи прекратяване на огъня, докато дипломатите се опитват да спрат конфликта, който заплашва да прерасне в гражданска война. Сблъсъците се възобновиха вчера и продължиха през целия ден. По данни на ООН броят на жертвите нарасна до над 180 души, а най-малко 1800 души са ранени. Представители на Обединените арабски емирства, Обединеното кралство, САЩ и Саудитска Арабия отправиха призиви към двете страни да прекратят военните действия. Сраженията хвърлят в хаос плановете за правителство с поделена власт, което трябваше да доведе Судан до демократични избори. Тъй като никой от двамата лидери не изглежда склонен да отстъпи, конфликтът вероятно ще се проточи. Това повишава риска от бягство на бежанците, както и от присъединяване на съседни държави към сраженията.

Мъск иска да създаде собствен изкуствен интелект, за да се конкурира с Microsoft и Google. Той потвърди, че има планове да създаде "трета опция" в надпреварата за изкуствен интелект между подкрепяната от Microsoft Corp. - OpenAI и Google DeepMind на Alphabet Inc. Собственикът на Twitter потвърди, че възнамерява да се включи в надпреварата, предизвикана от интелигентния чатбот на OpenAI. През март той регистрира нова компания  наречена X.AI. Тя може да  бъде част от плановете му за изграждане на приложение за всичко, наречено X.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.