В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвеститорите залагат на злато и облигации в очакване на рецесия

Преслав Китипов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, "В развитие", 06.04.2023 г.

16:35 | 6 април 2023
Автор: Даниел Николов

Няма трайна загуба на доверие в банковия сектор след серията кризи през последния месец, като светкавичната реакция на институциите в САЩ и Европа показа, че да фалираш голяма банка не е чак толкова лесно. И докато ефектите от тези събития утихват, обявеното намаляване на добива на петрол от ОПЕК+ върна волатилността на пазарите и опасенията от рецесия в очакване как централните банки ще действат срещу подновения инфлационен натиск. Това коментира Преслав Китипов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Сблъскват се две изключително противоречащи си събития - случилото се с банките се очакваше да охлади идеите за допълнително покачване на лихвените проценти в САЩ и Европа, за да не предизвикат нови сътресения. С инфлационния натиск от покачването на цената на петрола очевидно темата за инфлацията няма да остане на заден план. Това се вижда в кривата на доходността на държавните облигации, която е много близко до обърната в краткосрочен план, особено за европейските ДЦК... Инвестициите в облигации са доста атрактивни в момента."

В резултат на очакваните по-високи цени на петрола и по-големи разходи компаниите може да не оправдаят очакванията за печалба, което ще има негативен ефект върху акциите им, смята Китипов. Петролните резерви на САЩ са на четиридесетгодишно дъно - макар че администрацията едва ли ще предприеме попълване на сегашните високи цени, това може да има допълнителен натиск на търсенето, добави той.

"Европа е по-уязвима на този ценови натиск."

Няма ясни индикации за движението на пазарите на акции в САЩ и Европа, но исторически погледнато, кривата на доходността предвещава рецесия. Ръстът в цената на златото и засиленият интерес на инвеститорите в този актив също показват подобни опасения, добави Китипов.

"В последно време имаше и попълване на златните резерви на някои централни банки, но вероятно това не е водещото. Водещото е притеснението на инвеститорите относно фиатните пари."

В такива волатилни условия управлението на лични и корпоративни финанси става все по-предизвикателно, каза Трифонов. Има засилен интерес от страна на клиенти към услугите на финансовите консултанти в България през последните години.

Повече за услугите на финансовите консултанти може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.