В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Германия не се опитва да спъне зелените планове на ЕС, а да ги рационализира

Калоян Желев, автомобилен експерт, В развитие, 27.03.2023

20:00 | 27 март 2023
Обновен: 13:39 | 29 март 2023
Автор: Николета Рилска

Залагането на една единствена технология е липса на хеджиране на риск. Това е т.нар. догматичен подход. Прагматичният подход е използване на всички технологии. Германия не се опитва да спъне зелените планове на Европейския съюз, а по-скоро се опитва да ги рационализира. Въпросът е какво искаме – декарбонизация на транспорта или електрификация на транспорта. Това заяви автомобилният експерт Калоян Желев в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Желев коментира темата в контекста на постигнатото споразумение между Берлин и Брюксел относно планираното до 2035 г. постепенно спиране на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Според Желев защо Германия наложи ветото си в последния момент е въпрос, който остава без отговор. Той изрази мнение, че може би е имало хора, които не са вярвали, че този регламент може да бъде приет в този си вид, защото не са вярвали в здравия му разум и са решили да дръпнат ръчната спирачка в последния момент.

По думите на Желев обаче това погрешно е създало усещането у един изключително мощен сектор, че регламентът вече е приет, а много компании вече са започнали да действат и да инвестират огромни средства на електрификацията на транспорта. „Много избраха да инвестират, и то драстично, с което се оскъпи крайният продукт. Това рискува да отнеме ролята на автомобила като средство за масово придвижване“, посочи той.

Според Желев решението на България да гласува с „въздържал се“ и така да подкрепи Германия е достатъчно и проява на здрав разум.

„Германия е безспорният автомобилен европейски водач“.

Желев отбеляза, че ако се одобри т.нар. „клауза с Ferrari“, се предвижда изключение за нишовите производители, които произвеждат до 1500 бройки на година. „За тях няма да се отрази този регламент“.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.