В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Български продукти от рециклиран текстил очароват света на корпоративната реклама

Румен Йончев, специалист продажби, "Кингли", "В развитие", 28.02.2023 г.

15:03 | 28 февруари 2023
Обновен: 21:59 | 1 март 2023
Автор: Галина Маринова

Корпоративният свят приема с отворени обятия идеята за използването на промоционални продукти и дрехи, произведени от рециклиран текстил, в своите рекламни кампании и дори малко ни е страх как ще успеем да посрещнем търсенето тази година. Това каза Румен Йончев, специалист продажби, "Кингли", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Повечето потребители в България и по света не си дават сметка за произхода на материите, използвани за дрехите и аксесоарите, които купуват и носят в ежедневието си. Целта на компанията е да помогне за затвърждаването на новата тенденция все повече хора да се интересуват от екологичната полза и социалноотговорното поведение при употребата на дрехи, които са създадени чрез потворна употреба на текстил, обясни Йончев. 

Производство на дрехи от материи, щадящи околната среда вече успешно достига до пазара не само в България, но и във Великобритания, европейски държави като Франция, Германия, Испания и други, като интересът става все по-голям, добави събеседникът. "Предимствата в производството на дрехи от подобни материи засягат предимно и основно опазването на околната среда, даването на нов живот на такива дрехи". 

"През последните две години и половина нашата компания завоюва много международни и локални награди - четири награди PPMA на Британската промоционална асоциация за брандирани продукти, три награди PROMOGIFT на най-голямата европейска организация за подобни продукти. А в края на миналата година получихме една много важна локална награда от Министерство на труда и социалната политика - първо място в България в категория "Екология" за социална отговорност и стратегически мениджмънт". 

Относно технологичния процес и системата за преупотреба на материали в производството на нови дрехи, акцесоари и рекламни продукти, използвана в предприятието, гостът сподели, че текстилът и дрехите, които носим в нашето ежедневие в крайна сметка намират своя край или като се изхвърлят по неправилен начин, каквато е масовата ситуация в България, или се преотдават за повторна употреба, така нареченото ползване "втора ръка", или се търсят нови опции, които не винаги свършват благотворно за околната среда.

"Нашата идея е да създадем производство на дрехи, които са изградени точно от такива текстили, които са вече непотребни за потребителите на пазара, като им вдъхнем нов живот, без да излизаме от рамките и границите на дизайна, на ежедневния конфорт на тези дрехи. Започнахме това с производство на чорапи. Ние сме една от 52-те компании в света, които притежават GOTS Organic стандарта. Започнахме преди две години с чорапи upcycle (терминът може да се преведе като "нов живот")".

Миналата година сме спестили повече от 25 млн. литра вода от цялата наша продукция, над 93 хил. киловатчаса електроенергия и 38 тона вредни въглеродни емисии, подчерта гостът. "Разбирайки ползите за децата ни и бъдещите поколения, решихме да пренасочим тази наша дейност и в производството на дрехи, давайки им нов живот". 

"Готови сме да създаваме модели. В момента правим платформа за дрехите, които са изхвърлени, непотребни. При специално третиране, текстилите, които са в тези дрехи, ще бъдат повторно използвани - прекроени и зашити отново, за да можем да предложим нови продукти на нашите клиенти". 

Инициативата за поставяне на контейнери в България за събиране на дрехите, излезли от употреба, Йончев коментира като каза, че тя се е приела само до някъде успешно от българите. "Не мисля, че е създадена култура за вдъхване на нов живот на тези дрехи, защото голяма част от хората нямат тази култура. Ние смятаме, че за да променим околната среда в нашата страна е нужно и нещо друго, освен тези контейнери - целенасочена кампания с помощ и от страна на държавата. Нужна е образованост, дори и на най-малките в училище, за да разберат важността на това, което носят и какъв е  неговия следващ живот".

По думите на госта би следвало да бъде променена културата, не до крайности, но наистина да се мисли за това, което се носи и как то врияе на околната среда, "защото производството на дрехи е втората индустрия, след петролната, която замърсява най-много околната среда".

"Ние, като социалноотговорна компания, преценихме, че тази промяна в света може да започне именно от България". 

В България все още не се възприема толкова широко идеята за устойчиво производство, защото "културата на българина все още не е достигнала това ниво на проникновеност и разбиране за дрехите, които се носят", заяви Румен Йончев. По думите му все пак "лека-полека определени компании, които оперират на локалния пазар", започват да възприемат добре идеята за дрехите и аксесоарите от рециклиран текстил. "Но като масовост и като краен потребител, това е все още непозната територия". Търсенето обаче от партньори в ЕС и Великобритания става все по-голямо, а запитванията все повече.

"Основната част от нашите клиенти са на британския пазар. Работим предимно с т. нар. промомаркет, които от своя страна работи с големи компании, имащи нужди, свързани с рекламни кампании. От там се зароди и идеята да разширим нашето портфолио от технологични продукти. Във Великобритания и ЕС е доста голямо търсенето на биоразградими, еко и щадящи околната среда рекламни материали. Доста добре се развиваме във Франция, Германия, Испания и всички други страни в Западна Европа. Отделно имаме доста стабилни партньори в САЩ. Там произвеждаме за доста компании в IT индустрията. Доста сме интересни и все по-популярни на тези пазари и всичко това се произвежда в България". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.