В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Валс или бойна хака: валутите ще са в дисбаланса между пазара и централните банки

Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, "В развитие", 17.01.2023 г.

15:18 | 17 януари 2023
Обновен: 17:33 | 20 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Разрешаването на дисбаланса между очакванията на инвеститорите и централните банки ще бъде централно събитие за 2023 г., в коята пазарите ще бъдат доминирани от лихвените проценти и инфлацията. Заради топлото време, което срина цените на природния газ и електроенергията, Европа успя да избегне най-черните сценарии, а еврото се изплъзна от очакваната криза, поскъпвайки с над 10% през последните месеци. Това подхранва очакванията на инвеститорите, ако има рецесия, тя да е по-плитка и не толкова дълга, колкото смятат централните банкери. Това коментира Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"В началото на 2023 г. инвеститорите искат да играят валс с централните банки, а те танцуват някакъв боен танц като новозеландска хака. С течение на времето очакванията ще се сближат, тъй като в момента централните банкери и пазарите са на много различни становища. Пазарите очакват продължаващо намаление на инфлацията, както показаха повечето от водещите икономики в края на 2022 г., а централните банки прогнозират все още покачващи се основни лихви, които ще бъдат запазени през 2023 г. и 2024 г."

Не може да се прогнозира дали инфлацията ще продължи да спада с настоящите темпове; цените на енергията се понижават и това дава своето отражение, но трябва да се види дали секторът на услугите и храните ще върнат част от поскъпването, предупреди Бекяров.

"Очакваме спадът на инфлацията оттук нататък да е по-нисък отколкото през последните два-три месеца."

Пазарът прогнозира около 50-60 базисни точки понижение на лихвите в САЩ през втората половина на годината, но все още не са известни пиковите нива, каза Бекяров.

"Прогнозата на пазара е около 4.9%, а последната прогноза на Федералния резерв е, че може би ще видим лихви над 5%."

Според анализатори Фед има достатъчно причини да увеличи лихвите само с 0,25% на следващото си заседание в края на януари и да започне да ги намалява след лятото. Очакванията за еврозоната са Европейскатa централна банка да увеличи лихвите с нови 125 базисни точки през 2023 г. и да постигне лихва около 3,25% в края на годината, като тези високи лихви да се запазят и през по-голямата част от 2024 г.

"Ако не видим едно по-сериозно намаление на инфлацията към целта на централните банки от 2%, е много вероятно да видим по-продължителен период на високи лихви, което може да изиграе лоша шега на инвеститорите".

При такова развитите на лихвените проценти в САЩ и Европа ще се наблюдава компресиране на лихвения диференциал между долара и еврото, което вероятно ще оскъпи единната валута на ЕС.

"Еврото е поскъпнало с над 10% през последните два месеца и половина и прогнозите на големите инвестиционни банки показват допълнителен потенциал за неговото поскъпване от 1.15 до 1.18 в края на 2023 г."

Без нови сътресения краткосрочните и дългосрочните прогнози са доларът да остане под напрежение, а еврото да възстанови голяма част от загубите и дори да достигне нивата отпреди войната в Украйна, каза Бекяров и предупреди, че волатилността от 2022 г. няма да изчезне с поскъпването на еврото.  

Бизнесите, които имат риск към някоя валута, е добре да прибегнат до професионални консултанти, за да управляват този риск, посъветва Бекяров.

Какво ще се случи с йената и ще има ли сериозно завръщане на инфлацията в Япония може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.