В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Големият обем планирани инвестиции не значат скок в цената на ВиК услугата в София

Франсоа Деберг, регионален директор на "Веолия" за България и Гърция, във "В развитие", 08.12.2022

15:36 | 8 декември 2022
Обновен: 18:07 | 8 декември 2022
Автор: Галина Маринова

"Софийска вода" реализира 30% от всички инвестиции във ВиК сектора в България. За 2022 година дружеството  запази същата цена към краен клиент, докато при другите големи ВиК оператори се получи средно повишение от около 40%. Реализирането на по-големи обем инвестиции няма да бъде от съществено значение за определянето на цената. Това каза Франсоа Деберг, регионален директор на "Веолияза България и Гърция, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Веолия" започва своя път преди около 180 години и в много случаи сме били пионери и сме проправяли пътя в области като кръговата икономика, интелигентното управление на ресурсите и декарбонизацията".

Сега "Веолия" планира да бъде "компания шампион" в екологичната трансформация. За да постигне тази цел компанията поема ангажимент да ускори и разшири прилагането на вече съществуващи решения, но и да създава бъдещи, за да отговори на четирите предизвикателства - да се намали ефектът на вече видимото за всички изменение на климата, изчерпване на ресурсите, срива на биоразнообразието и различните видове замърсяване

Що се отнася до приноса на "Веолия" за въглеродната неутралност в България гостът посочи, че компанията "прилага същия подход като решенията, каквито се прилагат в световен мащаб, основно в посока на енергийна ефективност и използване на дигитални платформи, с които се постигна спестяване на енергопотреблението до 20%. "Прилагаме също и проекти от типа "От отпадъци към енергия".

"Нашият водещ проект е пречиствателната ни станция за отпадъчни води в Кубратово. Годишно там произвеждаме 23 мегавата зелена енергия от обработването на утайките и спестяваме 75 хил. емисии въглероден диоксид на годишна база. По този начин не само се посрещат енергийните нужди на самата станция, но и 85% от енергийната потребност на цялото дружество "Софийска вода".

Постигането на пълна енергийна независимост при управлението на ВиК системата в София ще бъде постигнато чрез произвеждане на повече зелена енергия с изграждането на фотоволтаични панели на нашите обекти и като продължим да работим по прилагането на мерки за енергийна ефективност, каза още събеседникът. "Тази година, 2022, ще постигнем 90% енергийна неутралност за дружеството". 

Концесионният договор на "Софийска вода", който изтичаше през 2025 бе удължен от Столичния общински съвет до февруари 2034 година. На въпроса какви ще бъдат инвестициите и подобренията във ВиК системата в София гостът отговори, че по последни данни от проучване на удовлетвореността от услугата резултатът е бил 92%, но компанията има желание и възможности за подобрение. "Планираме работа в три основни посоки - намаляване на водните загуби, като по този начин подобряваме сигурността на водоснабдяването в София и същевременно съхраняване на водните ресурси".

"Целта ни е да постигнем 100% енергийна неутралност, за да имаме гаранция за нашите дейности и ефективност, защото пазарът е доста динамичен и колеблив. Ще продължим и с дигитализацията и иновациите в нашите процеси, за да подобряваме резултатите си за нашите клиенти, и за служителите". 

Инвестициите на дружеството се основават на заложената сериозна програма в размер на 634 млн., допълни гостът. "В периода в който "Веолия" е акционер в "Софийска вода", от 2010 година до края на удължения период, инвестициите ще бъдат вече в размер на 1,5 млрд. лв. От тези 634 млн. лева, 113 млн. лв. ще бъдат специално заделени и вложени в разширяване на канализационната инфраструктура". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.